{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Novalić i Cormack potpisali memorandum o razmijevanju Vlade FBiH i USAID-a

28.7.2015. u 16:00
8
41
Novalić i Cormack potpisali memorandum o razmijevanju Vlade FBiH i USAID-a
8
Premijer Federacije BiH Fadil Novalić u ime Vlade FBiH i ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Cormack u ime USAID-a potpisali su memorandum o razumijevanju o provođenju programa reforme fiskalnog sektora u BiH koji će se provoditi naredne četiri godine.
Ambasadorica Cormack kazala je da se ovim Memorandumom Federacija BiH obavezuje na reforme sistema fiskalnog sektora, te da je ona u ime USAID-a tu kako bi BiH podržala na tom putu.

"Ovim memorandumom se Federacija obavezuje na reforme javnih finansija, ovim se i ja obavezujem da ću podržati vladu u provedbi ovih reformi. Građani ne smatraju možda ovu reformu najvišim prioritetom, ona jeste neophodna za članstvo u Evropsku uniju i ove reforme utječu na svakodnevni život građana BiH", rekla je Cormack.

Dodala je da su BiH potrebne reforme zbog ostvarivanja prihoda jer bez prihoda vlasti ne mogu popraviti ili izgraditi nove puteve ili aerodrome, a ni raditi na unapređenju rada bh. institucija, izgradnji škola i modernizovanja sektora.

"Teško je ostvarivati te prihode u smislu da se oni ostvare na transparentan i efikasan način. Jeste teško, ali nije nemoguće", rekla je Cormack.

Dodala je kako je u praksi dokazano da reforme javnih finansija jesu isplative i bez opterećivanja kompanija, te da su SAD i prvi put podržale fiskalni sektor u BiH 1996. godine kada su pomogli u restrukturiranju vanjskog duga zemlje.

Cormack je naglasila je ovaj memorandum potpisala i u Brčkom, kao i u Banjoj Luci, odnosno da se on odnosi na cijelu BiH i predstavlja korak ka pojednostavljenju platnog sistema, povećanju transparentnosti javne potrošnje, transparentnom sistemu registracije preduzeća te usklađenom režimu direktnog poreza.

Na kraju je čestitala premijeru Novaliću na usvojenoj Reformskoj agendi.

"SAD i američki narod su uz vas i imate našu podršku", kazala je Cormack.

Premijer Vlade Federacije BiH Fadil Novalić rekao je da je ovaj Memorandum zapravo pomoć američkog naroda BiH.

"Reforme nisu eksponirane kao najbolja stvar, ali iz fiskalne težine proizilaze svi drugi problemi u FBiH. Zato je ova potpora u zoni fiskalne reforme značajna. Ona će rezultirati smanjenjem fiskalnog opterećenja eliminisanjem fiskalnih i parafiskalnih nameta. Mi nismo u stanju obraditi parafiskalne namete", rekao je Novalić.

On je dodao kako je ovim reformama predviđeno i upravljanje javnim dugom.

"Mi ne smijemo doživjeti scenarij Grčke. Naravno, mi nismo zaduženi kao Grčka, ali ako država ne upravlja javnim dugom onda ona klizi u Grčki scenarij", rekao je Novalić.

Novalić je dodao kako će reforme dovesti i do jačanja trezornog sektora, te poboljšanja poslovnog okruženja i pojednostavljenja ubiranja poreza.

"Ne možemo se samo žaliti na porezne obveznike da ne plaćaju poreze, ako je sistem komplikovan do te mjere, ako im je potrebna stručna ili međunarodna institucija da plate porez", rekao je Novalić.

Na pitanje o najavljenom uvođenju poreza na topli obrok, premijer je dodao da nije riječ o novim porezima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: