{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Cvijanović i Cormack potpisali memorandum o reformi fiskalnog sektora

15.5.2015. u 13:15
12
10
Cvijanović i Cormack potpisali memorandum o reformi fiskalnog sektora
12
Cvijanović i Cormack potpisali memorandum o reformi fiskalnog sektora
Foto: Klix.ba
Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović i ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Cormack potpisale su danas u Banjoj Luci memorandum o razumijevanju o provođenju USAID-ovog programa reforme fiskalnog sektora.
Osnovni cilj ovog petogodišnjeg projekta je pomoć institucijama u provođenju reformi koje će biti podsticajne za nove investicije, za otvaranje novih radnih mjesta, za eliminaciju korupcije i sive ekonomije i jačanje konkurentnosti i domaće privrede.

"Svi građani BiH žele isto – ekonomski razvoj i zapošljavanje, posebno mladih kadrova. To je način da se poboljšaju finansijska disciplina, upravljanje i koordinacija na svim nivoima vlasti u BiH kako bi se stvorio jedinstven ekonomski prostor koji će podstaći na ulaganje potencijalne investitore, umanjiti utaje poreza i osigurati jedinstvene parafiskalne namete. To će olakšati poslovanje privatnog sektora, smanjiti korupciju i ojačati transparentnost poslovanja", naglasila je Cormack.

Ona je dodala da RS mora poboljšati sektor javnih prihoda, ali i sistem zdravstvene zaštite. Ona je naglasila da je dosadašnje upravljanje budžetom bilo neadekvatno i da se i tu očekuje napredak. Cvijanović je zahvalila Cormackovoj na posjeti i na pomoći, dodajući da su prijedlozi Ambasade SAD-a kompatibilni sa ekonomskom politikom Vlade RS za 2015. godinu.

"Ovo je za nas značajna podrška. Potrebna nam je jača kontrola nad javnim sredstvima i bolji poslovni ambijent. Reforme su ciljane i mi ćemo učiniti sve da ih sprovedemo. Radit ćemo i na snažnijoj radnoj disciplini i kadrovskoj osposobljenosti", istakla je Cvijanović i dodala da radovi na izgradnji Kliničkog centra u Banjoj Luci nisu zaustavljeni i da su to samo medijske spekulacije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: