{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Novalić: Gas neće poskupjeti za 50 posto

14.2.2018. u 18:25
92
112
Novalić: Gas neće poskupjeti za 50 posto
92
Novalić: Gas neće poskupjeti za 50 posto
Foto: H. M./Klix.ba
Premijer Federacije BiH Fadil Novalić kazao je danas kako informacije koje su se pojavile u medijima o navodnom poskupljenju gasa za 50 posto, nisu istinite. Tvrdi kako će za 50 posto poskupjeti transport gasa, ali da se to neće odraziti na njegovu cijenu.
"To je sve u skladu s evropskim energetskim paketima koji na gas utječu dva ili tri posto. Gas neće poskupjeti bez obzira šta se dešavalo s transportom. Nastali su lanci između operatera u RS-u i FBiH", rekao je Novalić novinarima.

Na pitanje da li se može dogoditi situaciju u kojoj će RS ucjenjivati FBiH u vezi transporta plina, Novalić je kazao da to nije moguće.

"Regulirano je to trećim energetskim paketom gdje državni nivo donosi metodologiju obračuna, a tarife u skladu s evropskim regulama donose entiteti. Iako će poskupjeti transport sve je u skladu s evropskim regulama i to je znak da je do sada bio jeftin", kazao je Novalić.

Informacije o poskupljenju cijene gasa pojavile su se nakon problema između dva entiteta vezano za dugovanja za transport gasa, a jedno od navodnih rješenja bilo je da BH Gas plaća cijenu transporta plina kroz Srbiju i RS, što bi u konačnici dovelo do poskupljenja ovog energenta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li se BiH adekvatno i humano odnosi prema migrantima?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: