|

Novalić: Fokus Vlade FBiH bit će na poslovnom ambijentu

Novalić: Fokus Vlade FBiH bit će na poslovnom ambijentu
50
F
FENA
9.2.2017. u 12:24
96
komentara
50

dijeljenja
Novalić: Fokus Vlade FBiH bit će na poslovnom ambijentu Fadil Novalić (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Premijer Federacije BiH Fadil Novalić izjavio je na Ekonomskom forumu koji se danas održava u Sarajevu, da će ove godine u fokusu Federalne vlade biti posebno aktivnosti u oblasti poslovnog ambijenta.
"Ova 2017. je godina poslovnog okruženja i tu su složeni zakoni i propisi koji tretiraju stečaj i stečajno poravnanje, parafiskalne namete, formiranje privrednih sudova i drugo, te je potrebna interoperabilnost svih aktera u tom procesu", kazao je Novalić tokom panela o temi "Programi vlada: reformski kurs ka poslovnom ambijentu".

U okviru aktivnosti na stvaranju povoljnijeg poslovnog okruženja ovu godinu, po njegovim riječima, obilježit će i značajna akcija u smislu borbe protiv sive ekonomije.

Novalić je podsjetio da je njegov ekspoze bio posvećen ekonomiji i ekonomskim promjenama dodajući da je veliki uspjeh da se u društvu ekonomija nametnula kao glavna tema. Naglasio je da su Reformska agenda i ciljevi zactani u akcionim planovima prevashodno i dominantno naš domaći materijal.

Ministar finansija u Vladi RS Zoran Tegeltija je kazao da je na posljednjem sastanku entitetskih premijera u Banjoj Luci razgovarano o tome kako da se dođe do realizacije projekata. Preovladalo je mišljenje da treba postići visok stepen harmonizacije ključnih zakonskih propisa pogotovo u poreskoj politici, te pitanju registracije, stečaja preduzeća kako bi povećali konkurenost privrede na cijeloj teritoriji BiH.

Tegeltija je među ostalim ukazao na nedovoljnu efikasnost javnih preduzeća i javnih fondova.

Na panelu je učestvovao i ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda koji je, komentirajući neke prijedloge o promjeni stope PDV, kazao da lično smatra da nije za takvu promjenu jer bi se time ugrozio krhki sistem koji generalno dobro funkcionira.

Naglasio je da je potrebno u socijalnom sekoru precizno definirati propise, te pojačati finansijsku disciplinu, a stopa PDV-a, koja je najamanja u regiji, može biti samo prednost.

Forum, koji je organizovao Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu (EFSA), okupio je predstavnike vlasti, poslovne i akademske zajednice u BiH čiji je zajednički cilj unapređenje ekonomskog i poslovnog ambijenta u BiH.
Prijavi grešku


Komentari (96)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...