{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Novalić: Akcize otvaraju projekte za Krajinu, nisam u sukobu s premijerom Rošićem

22.12.2017. u 18:21
99
83
Novalić: Akcize otvaraju projekte za Krajinu, nisam u sukobu s premijerom Rošićem
99
Novalić: Akcize otvaraju projekte za Krajinu, nisam u sukobu s premijerom Rošićem
Fadil Novalić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Usvajanje Zakona o akcizama je jako dobro za Unsko-sanski kanton budući da će donijeti brojne infrastrukturne projekte u ovu regiju, kazao je danas u Bihaću premijer FBiH Fadil Novalić.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
"Unsko-sanskom kantonu to će donijeti najveći udio u programu koji je prošao kroz parlament, a zove se modernizacija magistralnih cesta FBiH i težak je 170 miliona eura. Čak 18,7 posto tih sredstava dolazi na USK i to je daleko najviše kada je u pitanju neki kanton. Radi se o projektima na zabilaznicama Bihać i Cazin, zatim put prema Bosanskoj Krupi preko Grmuškog platoa, zatim osvježenje putnog pravca prema Ripču, putevi prema graničnim prijelazima Izačić i Velika Kladuša. Dakle, preko 30 miliona eura dolazi na USK", rekao je Novalić.

Na pitanje kada bi građani mogli očekivati realizaciju tih projekata, on je rekao "kad akcize postanu operativne".

"Trebalo bi pitati i Ceste FBiH za pojedine projekte u kojoj su fazi. Program modernizacije cesta u FBiH je jako opširan i teško mi je sada o tome govoriti. Međutim, sasvim je sigurno da ćemo prioritet staviti na Unsko-sanski kanton. Ako postoje radnje koje se mogu uraditi prve, onda ćemo dati da se to radi ovdje, zato što postoji gorak okus da je USK zaboravljen, a ja vas uvjeravam da to nije tako", podcrtao je premijer.

On je jučer i danas boravio u službenoj posjeti Unsko-sanskom kantonu. Nakon što se sinoć sastao sa krajiškim poslodavcima, jutros je boravio u postrojenjima Bihaćke pivovare. Potom je posjetio lokaciju na kojoj se planira graditi aerodrom u Bihaću, a zatim i vodopad Štrbački buk. Pri povratku u Sarajevo, u Bosanskom Petrovcu i Ključu posjetio je kompanije "Alma Ras" i "Prevent", na čiji je poziv i stigao u USK.

Interesantno je da Novalića ni jučer, ni danas, nije dočekao premijer USK Husein Rošić. Iako dolaze iz iste stranke (SDA), dvojica premijera su posljednjih nekoliko dana davali oprečne izjave u vezi nedostatka investicija u Krajini.

Podsjećamo, Novalić je rekao da je USK prošle godine dodijeljeno 6,5 miliona KM za podršku zapošljavanju, od čega je iskorišteno samo 2,5 miliona. Pritom je naglasio da USK "nije lako ni pomoći jer oni vraćaju novac koji im se daje".

Rošić mu je, pak, odgovorio da ta sredstva USK nisu prebačena, naglasivši da je ovaj kanton dostavio dva plana investicija, početkom i krajem 2017. godine, no da nijedan projekat nije prihvaćen. Novalić je danas objasnio i zašto.

"Postoji jasna uredba koju nijedan od tih projekata nije prošao. Dakle, riječ je o kapitalnim investicijama. No tu se radi o nečem drugom. U Parlamentu FBiH se govorilo o kapitalnim investicijama unutar budžeta za 2018. godinu. Ono što je USK uradio, a to tvrdi i premijer Rošić, jeste program javnih investicija. Ali to su dvije različite stvari", objasnio je Novalić.

Premijera FBiH smo upitali zašto se protekla dva dana nije susreo sa Rošićem te da li postoji međusobni sukob.

"Puno je na tu temu nepotrebnih špekulacija. U Krajinu sam došao na poziv Udruženja poslodavaca i krajiških privrednika. Moja posjeta Unsko-sanskom kantonu se sasvim slučajno poklopila sa sjednicom Skupštine USK i ja poštujem obaveze premijera Rošića. U ime premijera u posjeti je učestvovao njegov izaslanik, savjetnik Hadis Jusić. Nema tu, dakle, nikakvog sukoba i uvjeren sam da će u narednom periodu biti još bezbroj prilika da razgovaram i sa kantonalnim vlastima", rekao je Novalić za Klix.ba.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: