SDA premijeri
32

Novalić: Krajišnici ne koriste novac koji dobiju; Rošić: Netačne tvrdnje

Piše: M. Ć.
Novalić i Rošić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Novalić i Rošić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nakon što je premijer Federacije BiH Fadil Novalić (SDA) kritikovao vlasti u Unsko-sanskom kantonu rekavši da nisu utrošili 6,5 miliona KM planiranih za podršku zapošljavanju, premijer USK Husein Rošić (SDA) opovrgao je te navode, istakavši da sporni novac nije ni transferiran ovom kantonu.

Opozicioni delegati Doma naroda FBiH iz Unsko-sanskog nisu bili zadovoljni rebalansom budžeta FBiH koji je usvojen u četvrtak, pa su jedni imali primjedbe da se za poljoprivredu izdvaja nedovoljno novca, dok su drugi istakli da je ovaj kanton standardno zapostavljen u budžetu FBiH.

Odgovarajući na kritike krajiških delegata, premijer FBiH Fadil Novalić rekao je da se često dešava da delegati i zastupnici iz oba doma ovog parlamenta pokušavaju predstaviti da je Krajina kažnjena potpunom nebrigom Vlade, istakavši da se radi o netačnoj tvrdnji.

Naveo je da je bihaćki vodovod dobio grant od osam miliona maraka, da se priprema transfer za bihaćku bolnicu, da od ukupnog novca za modernizaciju magistralnih cesta 70 posto ide u dva kantona, a jedan od njih je USK.

Pored toga, Novalić je istakao interesantnu stavku.

"Unsko-sanskom kantonu dodijeljeno je 6,5 miliona KM za podršku zapošljavanju. Samo 2,5 miliona su potrošena, a četiri miliona su vraćena i nakon toga prislijeđena drugom kantonu, gdje su utrošena za malo više od dvije minute. Moramo biti realni i govoriti brojevima, percepcija je jedno a činjenice drugo. Ne bih želio da se stvara dojam da je neko protiv USK, ali vidite da im nije lako ni pomoći jer oni vraćaju novac koji im se daje", rekao je premijer.

Na ovakvu izjavu Novalića reagovao je premijer USK Husein Rošić, ujedno i njegov stranački kolega iz SDA, kazavši da navedena sredstva USK nisu ni transferirana.

"Radi se o 2016. godini i tada je Služba za zapošljavanje FBiH, odnosno Vlada FBiH, obezbijedila 6,5 miliona KM za Unsko-sanski kanton. Ono što je tačno jeste da su se aplikanti prijavili na svih 6,5 miliona, ali dugotrajni procesi, kriteriji koji su bili nepovoljni, završetak procesa je bio tek krajem godine, tako da je veliki dio aplikanata odustao. Tako da je našem kantonu odobreno samo 2,5 miliona, a ostalo je preraspodijeljeno drugim kantonima. Tako da ta sredstva nama uopće nisu prebačena", izjavio je Rošić za RTV USK.

Nakon toga je bio i nešto direktniji.

"Mislim da je to, ustvari, jedan presedan da neko daje izjavu za nešto što se općenito nije ni desilo, jer mi ta sredstva nismo dobili, a možda se pravdajući zato što mi jako malo dobijamo iz budžeta Federacije BiH. Mi smo već dostavili dva plana investicija, početkom i krajem 2017. godine, i nijedan projekat nije realiziran iz našeg plana investicija. To je ono jedino što je relevantno da se kaže. Ja želim poručiti da mi iz Krajine očekujemo da se nama daje više sredstava prema kriterijima, kao i drugim kantonima. Mi ne tražimo nikakva povlaštenja, već samo ravnopravnost. Ne tražimo sadaku, već samo ono što nas pripada", poručio je Rošić.