BiH
0

Novaković: Zakon o Ustavnom sudu BiH bit će završen u ponedjeljak

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Radna grupa za izradu prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH, koji bi 10. decembra trebalo da se nađe pred poslanicima Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, trebalo bi da svoj posao završi do 7. decembra, najavio je danas član te radne grupe Momčilo Novaković.

"Posao bismo trebali završiti u ponedjeljak, 7.decembra", rekao je Novaković ističući da ima različitih pristupa za izbor sudija i donošenje odluka u Ustavnom sudu BiH, ali je u svakom slučaju predviđeno da u toj pravosudnoj instituciji ne budu strane sudije.

"To je sigurna opcija, pitanje je samo kako izabrati devet sudija, da li šest iz Federacije BiH i tri iz RS-a, da li da budu iz reda konstitutivnih naroda ili ostalih i drugo", pojasnio je Novaković u izjavi novinarima u Banjoj Luci, navodeći da se radi i na praktičnim pitanjima, o donošenju odluka, pri čemu bi iz svakog entiteta i naroda bio potreban bar jedan glas.

Ipak, najavljuje da će u ponedjeljak o tome donijeti konačnu odluku.

Uvjerava da iza ovog zakona stoji radna grupa u kojoj su članovi svih parlamentarnih stranaka iz RS-a.

"Pokušavamo da napravimo zakon koji će biti prihvatljiv za sve građane BiH, a ne samo RS-a, jer je jasno da ako BiH želi približavanje EU, mora preduzeti punu odgovornost za svoje institucije", ustvrdio je Novaković.