Vjerovali ili ne
45

Novac za snimanje filma o Rakitnici dobila firma Comprex koja je izgradila male hidroelektrane

I. S.
Foto: welcometokonjic.ba
Foto: welcometokonjic.ba
Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo je novac za snimanje filma o Rakitnici dalo firmi Comprex koja je izgradila male hidroelektrane. Vlasnik ove firme je producent Samir Smajić.

Firma Comprex je za dugometražni dokumentarni film "Ta divlja rijeka Rakitnica", koji režira Siniša Grabež, dobila 30.000 KM, navedeno je u odluci o izboru korisnika sredstava Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo za pozicije sufinansiranja proizvodnje dugometražnog igranog filma, kratkog igranog filma i razvoj dramskih serija za 2023. godinu.

Screenshot: mks.ks.gov.ba
Screenshot: mks.ks.gov.ba

Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine je objavila da Comprex od 2006. godine ima upotrebnu dozvolu za izgradnju hidroelektrane na Prusačkoj rijeci.

Screenshot: ferk.ba
Screenshot: ferk.ba

Osim toga, Comprex je 2006. dobio dozvolu i za izgradnju male hidroelektrane Mošćani na rijeci Kozica.

Screenshot: voda.ekoakcija.org
Screenshot: voda.ekoakcija.org

Povodom svega je reagovalo i Udruženje Eko akcija, koje je ukazalo na paradoks cijele situacije.

"Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo je kompaniji Comprex d.o.o. dodijelilo 30.000 KM za snimanje dokumentarnog filma 'Ta divlja rijeka Rakitnica'. Ta ista kompanija, Comprex d.o.o, je na Kozici i Prusačkoj rijeci izgradila dvije male hidroelektrane, uništavajući tako dobar dio života na ovim nekada divljim rijekama", poručili su.