TI i Top lista nadrealista
0

"Novac ima ime i prezime - finansiranje stranaka mora biti transparentnije"

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis
Organizacija Transparency International (TI) je u saradnji s Top listom nadrealista predstavila večeras u Sarajevu kampanju kojom želi skrenuti pažnju građana Bosne i Hercegovine na važnost njihovog uvida u finansiranje političkih partija.

Doniranje političkim partijama iz privatnih izvora nije nelegalno, ali ako ono ostaje izvan očiju javnosti, stvara se mogućnost za korupciju, poruka je koju pokretači ove kampanje žele prenijeti biračima i tako ih upozoriti da je transparentnost u finansiranju političkih partija način za smanjenje korupcije kada stranke dođu na vlast.

Pokretači kampanje su izradili spotove i promotivne materijale s takvim porukama koje žele emitirati u javnim glasilima.

U tom materijalu članovi Top liste nadrealista na humorističan, ali u osnovi ozbiljan način poručuju građanima da je transparentnost veoma važna kad je u pitanju davanje povjerenja takmacima na izborima.

Zvaničan naziv ove kampanje je "Finansiranje političkih partija u BiH". Kampanja će se voditi pod motom "Novac ima ime i prezime - tražite da finansiranje stranaka bude transparentnije".