Finansiranje političkih partija
0

"Imaju putničko vozilo, kupuju gume za kamion"

Sarajevo-x.com
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
U Sarajevu je prezentiran izvještaj "Finansiranje političkih partija“ koji je uz finansijsku pomoć "Centra civilnih inicijativa“ (CCI) i "National Endowment for Democracy“ (NED) priredio "Transparency International BiH“. Bilo je govora o Zakonu o finansiranju političkih partija BiH i izmjenama koje su trenutno u proceduri, kao i ostaloj legislativi koja regulira finansiranje političkih partija i predizbornih kampanja.

Istaknuto je da je finansiranje stranaka netransparentno, i dok su prihodi koliko-toliko poznati, rashodi ostaju prilična nepoznanica.

"Nezakoniti pokloni, upotreba javnih resursa u partijske svrhe, uzimanje sredstava iz nečasnih krugova kao što su razni kriminalni krugovi, trošenje sredstava za zabranjene namjene i kupovina glasova najčešće su neregularnosti u finansiranju partija i kampanja", kazala je na prezentaciji Ivana Korajlić, vodeća istražiteljica i urednica izvještaja. Dodala je kako javne kompanije koje finansiraju određene stranke najčešće vode kadrovi te iste stranke.

"Iako prijave donacije fizičkih i pravnih lica u okviru limita te sve izgleda transparentno, stranke ne prijave donacije u činjenju koje su daleko iznad limita. Tu se radi o korištenju poslovnih prostorija javnih preduzeća ili općina bez naknade, što nije zanemarivo kada se sabere koliko je to novca u konačnici", kazala je Korajlićeva. Dodala je da niske kazne za kršenja zakona ne sprečavaju stranke da ih krše te se u najvećem broju slučajeva odlučuju na njihovo kršenje jer im se u konačnici "isplati".

O finansiranju partija i neregularnostima na koje se proteklih godina nailazilo na prezentaciji je govorila i Irena Hadžiabdić, predsjednica Centralne izborne komisije BiH, koja je također naglasila činjenicu da je davanje javnih prostora strankama na korištenje bez naknade van zakona, ali da je i pored brojnih upozorenja to i dalje praksa u mnogim općinama. Istaknuto je da 82,1 odsto sredstava kojima se finansiraju stranke dolazi od poreskih obveznika, iz budžeta institucija, te bi stoga stranke morale biti transparentnije.

"CIK ne dobija sredstva za monitoringe ovog tipa, tako da je svaki ovakav vid aktivnosti nevladinog sektora uveliko pomaže. Redovnim aktivnostima utvrđujemo brojne neregularnosti i kršenja zakona. Nailazili smo na slučajeve da stranka koja posjeduje putničko vozilo, u troškovima prikaže da su kupili gume za kamion“, kazala je Hadžiabdićeva, te ukazala na činjenicu da je od prošlih izbora ugašeno 65 neaktivnih stranaka, dok ih je trenutno oko 70 koje su registrirane ali ne funkcioniraju.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkg doma Parlamenta BiH Beriz Belkić skrenuo je pažnju na potrebu unaprjeđenja zakonske regulative, s obzirom da postoji opasnost generiranja složenijeg oblika korupcije u vrijeme predizborne kampanje.

"Ako neka kompanija odluči da podrži nečiju kampanju, pretpostavlja se da će očekivati određenu naplatu nakon izbora", kazao je Belkić.

Prezentaciji je prisustvovao i zamjenik američkog ambasadora u BiH Jonathan Moore, koji je kazao da je praćenje finansiranja političkih stranaka veoma bitno, te da SAD podržava taj proces kroz podršku CIK-u i nevladinom sektoru koji se bavi tim praćenjem.