BiH
2

Nova Vlada FBiH upoznata s "Konceptom ekonomskog razvoja 2014.-2018."

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Vlada Federacije BiH je na današnjoj prvoj redovnoj sjednici u Sarajevu, čijem su početku prisustvovali predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara i potpredsjednici Federacije BiH Melika Mahmutbegović i Milan Dunović, upoznata s “Konceptom ekonomskog razvoja 2014.-2018. - Ekonomski rast i zapošljavanje”, te ocijenila da ovaj dokument može predstavljati osnovu za izradu Prijedloga programa rada Federalne vlade za mandatni period 2015.-2018.

Sva federalna ministarstva zadužena su da, u roku od 15 dana, Uredu premijera FBiH i Federalnom zavodu za programiranje razvoja dostave prijedloge, primjedbe i sugestije na ovaj dokument, kao i da predlože mjere za njegovo provođenje.

Vlada je danas imenovala posebnu komisiju koja će pratiti aktivnosti na realizaciji “Koncepta ekonomskog razvoja 2014.-2018. - Ekonomski rast i zapošljavanje”.

Vlada FBiH zadužila je federalna ministarstva koja vrše ovlaštenja organa Federacije BiH u privrednim društvima sa učešćem državnog kapitala da joj, u roku od 15 dana, dostave informaciju o mandatima i statusu članova uprava, upravnih i nadzornih odbora.

Također, Vlada je zadužila federalna ministarstva, federalne uprave, federalne upravne organizacije, federalne ustanove i druge federalne institucije i službe, a naročito Agenciju za državnu službu FBiH, da odmah obustave sve konkurse za prijem državnih službenika, na period od 60 dana.

Vlada FBiH je danas pozvala članove uprava, upravnih i nadzornih odbora privrednih društava sa učešćem državnog kapitala u kojima federalna ministarstva vrše ovlaštenja organa Federacije Bosne i Hercegovine, da se stave na raspolaganje razvojnim politikama Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i federalnim ministarstvima koja će je provoditi u skladu sa važećim zakonskim propisima.

Federalna vlada je zadužila svoj Generalni sekretarijat da svim federalnim ministarstvima dostavi Informaciju o statusu nacrta zakona, prijedloga zakona i drugih propisa koji se nalaze u parlamentarnoj proceduri, a nisu razmatrani ni na jednom od domova Parlamenta Federacije BiH. Federalne ministre i druge rukovodioce federalnih organa uprave Vlada je zadužila da joj, u roku od 15 dana, dostave izjašnjenje da li ove propise povlače iz parlamentarne procedure ili ostaju pri predloženim tekstovima, saopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.