BiH
0

Konačno usvojen Program rada Vlade FBiH za mandatni period 2015. - 2018.

FENA
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Za Program rada Vlade Federacije BiH za mandatni period od 2015. do 2018. godine, usvojen na današnjoj sjednici u Sarajevu, kao polazna osnova su poslužili ekspoze premijera FBiH i dokument Koncept ekonomskog razvoja 2014. - 2018. - Ekonomski rast i zapošljavanje, koji je razmatran na prvoj sjednici Vlade FBiH.

Na osnovu Programa rada Vlade, federalna ministarstva i institucije će, u svojim godišnjim planovima rada, planirati aktivnosti na implementaciji ciljeva i mjera utvrđenih ovim dokumentom.

Jedan od ključnih ciljeva Vlade FBiH u ovom mandatnom periodu je smanjenje i nadzor javne potrošnje, pri čemu će među prvim mjerama biti donošenje moratorija na sva zapošljavanja u javnom sektoru, pri čemu će se, prirodnim odlivom radne snage, smanjiti broj zaposlenih i na taj način umanjiti troškovi plata.

Cilj je i smanjenje opterećenja na rad, a jedan od načina je potpuno oslobađanje poslodavaca od obaveza po osnovi plata za novozaposlene radnike za prve dvije godine rada.

Kroz poboljšanje poslovnog okruženja nastojat će biti ubrzane i pojednostavljene procedure za registraciju preduzeća, te ponuđene posebne olakšice u cilju stimuliranja inkluzije mladih osoba u privredne tokove.

Treba pojednostaviti i vremenski ograničiti proces dobijanja urbanističkih, građevinskih i energetskih saglasnosti.

Obzirom da je naša zemlja bogata prirodnim i drugim resursima, neophodno je njihovo aktiviranje kao pretpostavke za značajniju privrednu aktivnost.

S toga je, uz ostalo, u najkraćem mogućem roku potrebno donijeti funkcionalne zakone o javno-privatnom partnerstvu i o koncesijama.

Kada je riječ o poljoprivredi, vrlo je bitno voditi konzistentnu registraciju poljoprivrednih proizvođača.

Razvoj ovog sektora je potrebno podržati i kroz osnivanje svojevrsnog agrofonda/agrobanke s ravnomjernom disperzijom na cijelom prostoru FBiH.

O okviru borbe protiv korupcije, potrebno je nastaviti raditi na uspostavljanju učinkovitog sudskog okvira i jakog tužilaštva. Istovremeno treba definisati i pooštriti prekršajne odgovornosti, te što prije otpočeti proces oduzimanja nelegalno stečene imovine. U socijalnoj oblasti treba izvršiti reformu socijalnih davanja.

Pri tome je nivo socijalnih davanja potrebno zadržati na dostignutom nivou, s tim da će bolje targetiranje omogućiti pravedniju raspodjelu raspoloživih sredstava.

Cilj reforme zdravstvenog sistema je da troškove zdravstva svih nivoa vlasti budu svedeni sa sedam na šest posto BDP-a.

Veoma je važna i cjelokupna reforma sistema penzijsko-invalidsko osiguranja. Potrebno je izraditi novi Zakon o PIO-u, preispitati organizaciju PIO-a, te analizirati uvođenje dobrovoljnih penzionih fondova, Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.