O budžetu i finansiranju
83

Nova većina na hitnoj sjednici Skupštine KS: Nema pečata ni premijera Forte

A. D.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Na početku hitne sjednice Skupštine KS o budžetu i odluci o privremenom finansiranju Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, koju je sazvala nova većina, poslanici SDA Mahir Dević i Aljoša Čampara kritikovali su premijera KS Edina Fortu što se nije pojavio na ovoj sjednici.
Hitnoj sjednici prisustvuje 18 zastupnika kao i ministri Zineta Bogunić i Mirvad Kurić, dok svi ostali ministri uključujući i premijera ne prisustvuju sjednici.

Čampara je upozorio budući da su se pojavile informacije da nema pečata, da se svi pridržavaju propisa i da ne krše zakon.

"Član 127. Poslovnika kaže da se na izbornike zakona i drugih akata stavlja pečat, a pečat se čuva u Skupštini. Molim sekretara da povede računa o tome da nam se ne dešava da neko uzima pečat i neko ne dozvoljava da stavljaju pečat na akte", kazao je Čampara, a novi predsjedavajući Mirza Čelik izjavio je da pečat nije dao Elmedin Konaković (NiP), kojem je danas izglasana smjena na funkciji predsjedavajućeg Skupštine.

"Smatram da ukoliko nemamo ovlaštenih predlagača, a ne vidim premijera, da nismo u mogućnosti da raspravljamo o ovim aktima. To je sada stvar ministara i Vlade zašto se nisu došli na veoma važne tačke za život građana. Nemamo usvojen budžet, rebalans, nemamo odluku o privremenom finansiranju Zavoda zdravstvenog osiguranja. Možda da se to nastavi na sjednici 8. januara, da usvojimo te akte, iako sam smatrao da da smo sve to do nove godine trebali uraditi", rekao je Čampara.

Dević je istaknuo da ne vjeruje da je premijer Edin Forto (Naša stranka) pokazao ovakvu vrstu neodgovornosti.

"Prije svega jer nemamo tačku o smjeni Vlade. Njegovo neprisustvo ponajbolje oslikava ko je bio premijer KS. On je bio samo marioneta bivšeg predsjedavajućeg Skupštine. Mi smo bili spremni da usvojimo budžet, pa da se dogovorimo o izglasavanju nepovjerenja Vlade KS tamo iza 20. januara. Pozivam ga da ukoliko ovo ne zna da radi da podnese ostavku. Mi ulazimo u novu budžetsku godinu bez odluke o privremenom finansiranju. Degutantno je i da se vrši pritisak na Smiljanu Viteškić i da joj se prijeti krivična prijava. Prijetilo se i sekretaru Skupštine i zaposlenicima da ne mogu raditi. Ne znam da se ovo ikada desilo u moderno doba u KS", rekao je Dević.

Novopečeni poslanik SBB-a Fahrudin Pecikoza bio je još oštriji u kritici na račun Konakovića kazavši da je kukavica i da krši zakon.

Nedugo nakon usvajanja dnevnog reda, data je pauza od pola sata čime je, kako je obrazložio Dević, data mogućnost premijeru i drugim ministrima da se pojave na sjednici.

Podsjetimo na jutrošnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, koju je također, zakazala nova većina, 18 zastupnika Skupštine KS iz SDA, SBB-a i DF-a donijelo je odluku o razrješenju Elmedina Konakovića s pozicije predsjedavajućeg i imenovanju Mirze Čelika na tu poziciju.