Nakon smjene
59

Konaković: Ne postoji mogućnost da se danas budžet usvoji, ne bi se mogao provesti

M. N.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Predsjednik stranke Narod i pravda Elmedin Konaković, koji je na današnjoj sjednici glasovima nove većine smijenjen s funkcije predsjedavajućeg Skupštine KS, kazao je za Klix.ba kako ne postoji ni tehnička mogućnost da nova većina danas usvoji budžet bez predlagača i Vlade KS.
Istaknuo je kako šef Kluba SDA Mahir Dević (SDA) i ostali zastupnici pokazuju elementarno nepoznavanje ili potpuno "silovanje" propisa.

Zastupnici nove većine pozvali su ministre i premijera Edina Fortu da dođu danas na sjednicu koja će početi u 15 sati i predlože budžet za dnevni red, a da prije toga održe konsultacije. Očekuje se da se pozivu niko neće odazvati.

"Danas pozvati Vladu da dostavi budžet u novu proceduru jer je taj dnevni red već pao? Stvarno me zanima šta pravnici u njihovim strankama misle i što su pustili ovu 2-3 da vode proces, poigrali su se s demokratijom. To su pravno nelegalne stvari i čekamo reakciju sudova", rekao je Konaković za Klix.ba.

Poručio je kako će provesti proceduru kojom će im omogućiti da preuzmu vlast, ali nikako pučevima.

"Ono što sam vidio, u najavi je skupštinsko pitanje, zašto nisu ovu hitnu sjednicu zakazali Viteškić ili Čelik, već je skupštinskim zaključkom zakazana. Dević je rekao je Skupština autohtoni tumač i treba ga pitati zašto sama Viteškić nije napisala 'Nova hitna sjednica za 15 minuta'. To je dokaz da znaju koliko su grešaka napravili. Ovo što pričaju o Vladinim materijalima kako će zastupnik predložiti, mislim da se svi parlamentarci se danas smiju cirkusu viđen u Kantonu", kazao je Konaković.

Ukoliko bi budžet na današnjoj sjednici bio usvojen, on se ne bi mogao provesti jer kako Konaković kaže, to bi bile samo odluke bez pravnih posljedica.

"Ne znam ko bi to mogao objaviti u službenom listu. Moram reći da bez obzira što znam te ljude, u blagom sam šoku šta rade. Mi poštujemo tih 18 ruku i ne pada nam na pamet da držimo status quo. Građani će imati normalan budžet i mi ćemo i prije 31. riješiti to pitanje, a oni bi do 20. januara mogli legalno provesti svu proceduru", poručio je Konaković.