Članovi nove većine
339

Čelik, Kerla i Marić: Sve je bilo legalno, neka se žale Ustavnom sudu

M. N.
Foto: I. Š./Klix.ba
Mirza Čelik (Foto: I. Š./Klix.ba)
Mirza Čelik (SDA), koji je na današnjoj hitnoj sjednici Skupštine KS koju je sazvala nova većina predvođena sa SDA izabran za predsjedavajućeg, ponovio je kako je došlo do ove sjednice poručivši da su ignorisani zahtjevi većine i da su željeli i da donesu odluku o budžetu kako građani ne bi ispaštali.

Ponovio je tok današnje sjednice i rekao kako će održati još jednu hitnu sjednicu danas u 15 sati na kojoj će se razmatrati budžet i odluka o privremenom finansiranju Zavoda zdravstvenog osiguranja KS.

Pozvao je sve da dođu i poručio je da trebaju pokazati kako "ova parlamentarna većina ne opstruiše procese u KS". Pozvao je premijera i ministre da prisustvuju sjednici kako bi mogli usvojiti odluke.

"Legitimno je da 12 zastupnika podnese apelaciju Ustavnom sudu, mi smo legalisti i svaku presudu, rješenje ili mišljenje ćemo ispoštovati. I mi smo takve apelacije podnosili", rekao je Čelik.

Kada je u pitanje ustavnost odluka o budžetu koje eventualno danas budu usvojene, Čelik je rekao da ustav propisuje da mogu donijeti odluku jer imaju 51 posto glasova.

Nakon konferencije za novinare uputit će poziv premijeru i Vladi za sastanak kako bi stavili na dnevni red budžet.

"Parlamentarna većina neće imati amandmane niti na jednu tačku dnevnog reda, usvojit ćemo sve njegove prijedloge", kazao je, ali nije želio odgovoriti šta će biti ako se premijer i ministri ne pojave.

Bibija Kerla je kazala da je sve što su uradili legalno i u skladu s pravilima i izrazila nadu da će se premijer i ministri pojaviti.

Zvonko Marić je rekao da je Skupština ustavno tijelo i da u demokratskom svijetu ne može se desiti da voljom većine upravlja manjina.

"Na sceni je nova parlamentarna većina i ona je ta koja preuzima odgovornost za sve procese u KS. Mislim da se ne treba razmatrati legitimnost. Danas nismo imali uvjete za rad, nismo imali pečat itd. Neko je radnicima to zabranio", rekao je.

Marić je kazao da im nije potreban prijedlog dnevnog reda jer je premijer već to predložio ranije i oni su dobili te materijale za koje je SBB glasao te naglasio kako nema potrebe da se mijenja bilo šta što je Vlada donijela kada je u pitanju taj dokument.

"Ovih dana se pojavilo jako dosta teških riječi kao što je puč i da će život stati. Neće stati, zato smo i zakazali sjednicu. Danas nema odluke o smjeni Vlade. Želimo da građani koji su glasali za nas uđu u novu godinu bez brige jer će plata biti", rekao je Marić.

Komentirajući rotaciju predsjedavajućeg i dopredsjedavajućeg, kazao je kako ne zna zbog čega se to desilo baš jučer i da nema ništa od brojanja krvnih zrnaca.

"Mislim da je najvažnije kako u funkciju staviti milione KM i krenemo naprijed s projektima. Koliko ja znam, današnja sjednica je po zakonu, a konačnu riječ će dati sud" , rekao je Marić.

Pozvao je na dostojanstvo jer to građani zaslužuju, a ne priče o neredima i incidentima.