BiH
1

Nova transformacija vlasti u TK, SDP i BPS u koaliciji

Piše: D. Brkić
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba (Foto: D. Z./Klix.ba)
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba (Foto: D. Z./Klix.ba)
Zahvaljujući dogovoru Kantonalnog odbora SDP-a i Kantonalnog odbora Bosanskohercegovačke patriotske stranke, izvršna vlast u Tuzlanskom kantonu ponovo će biti transformisana. Premijer Sead Čaušević, ujedno i predsjednik Odbora SDP-a Tuzlanskog kantona nije htio priznati kako je ministar trgovine, turizma i saobraćaja Aziz Čačković "kolateralna šteta" dogovora SDP-a i BPS-a, ali takav dojam je evidentan jer je Čačković jedan od učinkovitijih ministara u izvršnoj vlasti TK.

Međutim, bez obzira na rezultate, Čačković će biti smijenjen s ministarske pozicije, a na njegovo mjesto će, najvjerovatnije doći Senadi Hadžić predsjednik KO BPS-a.

"Naš kandidat mora imati moralne vrijednosti i akademsko zvanje. Sačekajte još nekoliko dana", rekao nam je Senaid Hadžić koji nije negirao kako je on najozbiljniji kandidat za novog ministra u Vladi TK.

Kantonalni odbor SDP-a odlučio se za još jednog koalicionog partnera zbog činjenice da na posljednjem skupštinskom zasjedanju nisu imali većinu za donošenje odluka. Čaušević ističe kako aktuelna vlast sada ima 21 poslanika u Skupštini TK te da se vode pregovori i sa HDZ-om o eventualnom ulasku u koaliciju sa SDP-om, SBB-om, NS Radom za boljitak i BPS-om. Na drugoj strani su ostali SDA i Stranka za BiH, a Čaušević je rekao kako sa njima ne razgovara.

Čaušević i Hadžić, ali i koalicioni partneri iz SBB-a, Emir Kabil, i NS Radom za boljitak, Mersed Šerifović, su naglasili kako Tuzlanskom kantonu trebaju radikalni rezovi. Narednu godinu ocijenili su ključnom, a na kraju je Čaušević rekao kako je proširenje koalicije u biti i priprema za naredne opće izbore.