Babin do
18

Nova staza za odskijavanje i sankanje na Bjelašnici spremna za zimsku sezonu

Piše: Dž. L.
Foto: Općina Trnovo
Foto: Općina Trnovo
Nakon što je u maju ove godine posječen veliki broj stabala u Babinom dolu na Bjelašnici, na ovom mjestu izgrađena je nova staza za odskijavanje i sankanje koja će biti u funkciji ove zimske sezone.

Načelnik Općine Trnovo Ibro Berilo potvrdio nam je kako je projekt gradnje nove staze završen.

"Navučena je i zategnuta zemlja, zasijali smo na tom mjestu i novu travu koja je nikla. Niko ne može prepoznati da je tu nekada bilo ijedno drvo. Sada smo dobili puno veći amfiteatar, za dvije trećine veći nego što je bio", kazao nam je Berilo.

Jedan dio posječenog drveća i otpada od sječe ostao je u Babinom dolu i uskoro bi trebao biti samljeven.

Berilo podsjeća kako je nova staza za odskijavanje i sankanje dio urbanističkog projekta "Bjelašnica - II faza".

"Do sada smo imali samo sankalište ispod apartmanskog naselja Srebrena lisica koje je dugo blizu 50 metara, a sada ćemo imati sankalište i stazu za odskijavanje dužine minimalno 200 metara. Ne treba nama šikara na Bjelašnici, već parkovski uređen prostor, a da bismo to dobili, moramo posjeći određeni dio stabala, a ostaviti onoliko koliko struka kaže", kazao nam je Berilo.

Nekoliko stabala ostavljeno je ispod objekata u Babinom dolu, a posječeno ih je blizu 120 kubika.

Podsjećamo, Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo odobrilo je Općini Trnovo sječu stabala u dijelu gdje je planirana staza. U sklopu sječe povađeni su i panjevi te je izdrobljen kamen. Posječena stabla otpremali su šumari Uprave za šumarstvo KS.

Što se tiče šireg uređenja na prostoru Bjelašnice, Berilo govori kako Općina Trnovo redovno izdvaja sredstva za nove sadržaje na olimpijskoj ljepotici. Za uređenje nove staze u Babinom dolu, iz budžeta Općine Trnovo izdvojeno je 200.000 KM.

"Općina Trnovo zbog većeg broja posjetilaca i turista na Bjelašnici u posljednje vrijeme radi na tome da osigura čisto i lijepo okruženje za sve one koji se odluče provesti trenutke odmora na ovom području. Kroz planirane aktivnosti i kontinuiran rad Općina se brine da svi građani koji posjete Bjelašnicu u potpunosti dožive prirodne ljepote i jednostavno uživaju u trenucima odmora. Budžetom za narednu godinu također su planirana ulaganja u uređenje prostora na Bjelašnici", ističu iz Općine Trnovo.

Podsjećamo, brojna stabla posječena su proteklih godina na Bjelašnici zbog sve veće izgradnje stanova i apartmana.