Uništavanje prirode
703

Na Bjelašnici ruše stabla radi izgradnje sankališta, bit će posječeno 120 kubika

Dž. L.
Foto: K. S./Klix.ba
(Foto: K. S./Klix.ba)
Veliki broj stabala posječen je u Babinom dolu na olimpijskoj ljepotici Bjelašnici radi planirane gradnje staze za odskijavanje i sankalište. Kako nam je potvrđeno iz Općine Trnovo, u narednom periodu će biti posječeno stabala 120 kubika.

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo odobrilo je Općini Trnovo sječe stabala u dijelu gdje je planirana staza za odskijavanje i sankalište, a sve u skladu s Odlukom o provođenju urbanističkog projekta "Bjelašnica - II faza".

"Općinsko vijeće donijelo je Odluku o prodaji šumskih drvnih sortimenata i raspisan je javni oglas o prodaji", kazali su nam iz Općine Trnovo.

Načelnik Općine Trnovo Ibro Berilo kazao nam je kako je dosad posječeno stabala mase oko 80 kubika koje su otpremili šumari Uprave za šumarstvo Kantona Sarajevo. Narednih dana će posjeći i ostalih 40 kubika stabala.

"Želimo napraviti prostor za djecu jer na Bjelašnici imamo najveći problem s djecom u zimskom periodu. Mi tačno znamo šta je tom prostoru potrebno i želimo da to planom radimo. Ništa na Bjelašnici nije urađeno, a da nije u skladu s urbanističkim projektom", istakao je Berilo.

On dalje dodaje kako će granje koje ostane od sječe biti samljeveno u narednih deset dana. U sklopu toga planirano je i vađenje panjeva, drobljenje kamena, navlačenje zemlje i zasijavanje trave.

"Izašli smo u susret svim investitorima koji su napravili objekte na Bjelašnici da zadržimo dio šume ispod njihovih objekata. Oni su procijenili koliko im je stabala potrebno", rekao nam je Berilo.

Nova staza za odskijavanje i sankalište na Bjelašnici trebala bi biti otvorena iduće zimske sezone. Iz budžeta Općine Trnovo je planirano 200.000 KM za vanjsko uređenje ovog prostora.

Podsjećamo, brojna stabla posječena su proteklih godina na Bjelašnici zbog sve veće izgradnje stanova i apartmana. Vlasnici pojedinih ugostiteljskih objekata negoduju kako se olimpijska ljepotica masovnom izgradnjom novih apartmana za koje nema uslova da se grade, pretvara u naselje i gubi svoja planinska bogatstva.