Haški sud
0

Nova statusna konferencija u slučaju Karadžić

SRNA
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Nekadašnji predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić danas će na statusnoj konferenciji u Haškom tribunalu iznijeti primjedbe na uskraćivanje sredstava njegovom pravnom timu, izjavio je Srni beogradski advokat Goran Petronijević.

Petronijević, koji je jedan od Karadžićevih pravnih savjetnika, najavio je da će na statusnoj konferenciji biti riječi o pitanjima koja se odnose na organizacije početka suđenja zakazanog za 1. mart.

"Karadžić će izneti određene primedbe na status odbrane, odnosno opstrukciju odbrane od strane Tribunala koji uskraćuje sredstava njegovoj odbrani", rekao je Petronijević.

On je naveo da Karadžićeva odbrana od marta prošle godine nije dobijala sredstava koja joj po pravu pripadaju od Haškog tribunala i da su samo neki članovi odbrane i to tek u januaru dobili izvjesna sredstva.

Petronijević je objasnio da se na spisku za plaćanje nalazi osam lica, ali da su sredstva odobrena za veoma mali broj sati te da je povrh toga iznos odobren po satu četiri puta manji od onog koji treba da pripada članu odbrane.

On je ocijenio da Haški sud uskraćuje sredstva odbrani kako bi tako natjerao  Karadžića da odustane od odluke da se zastupa sam. 

Karadžić je pred Haškim tribunalom u dvije tačke optužen za genocid nad nesrpskim stanovništvom u Srebrenici i još sedam opština u BiH, a u preostalih devet tačaka za progon, istrebljenje, ubistva, deportacije, nehumano ponašanje, terorisanje, nezakonite napade na civile i uzimanje međunarodnih talaca za vreme rata u bivšoj jugoslovenskoj republici između 1992. i 1995. godine.
Karadžić je uhapšen 21. jula 2008. godine u Beogradu, a izručen Haškom tribunalu 30. jula 2008. godine.

Statusna konferencija  Karadžiću zakazana je za 14.30 sati.