|

Nova šansa za smanjenje otpremnina političarima uskoro u Parlamentu BiH

Nova šansa za smanjenje otpremnina političarima uskoro u Parlamentu BiH
1
A. D.
22.1.2020. u 15:38
11
komentara
1

dijeljenja
Nova šansa za smanjenje otpremnina političarima uskoro u Parlamentu BiH Foto: I. Š./Klix.ba
Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damir Arnaut ponovo je u proceduru uputio prijedlog zakona kojim se značajno smanjuju otpremnine za odlazak u penziju, a s obzirom na tvrdnje pojedinih poslanika da su greškom glasali protiv tog zakona na 3. sjednici Doma, kada je zakon i oboren.
S obzirom da omjer glasanja na toj sjednici ukazuje da bi ispravka takvih grešaka dovela do usvajanja ovog izuzetno važnog zakona, Arnaut smatra da je neophodno dati mu još jednu šansu.

Prijedlogom zakona je predviđeno da se maksimalna otpremnina smanjuje sa sadašnjih 35.000KM na 10.000 KM. Arnaut podsjeća da su ove maksimalne iznose u pravilu primali izabrani i imenovani zvaničnici u institucijama Bosne i Hercegovine, uključujući poslanike i delegate u državnom parlamentu.Šta više, Arnaut je istakao da će prema konzervativnim pokazateljima najmanje 17 izabranih i imenovanih zvaničnika, te savjetnika, u ovom mandatu steći uslove za penziju, a time i na otpremninu.Kako je upućen po hitnoj proceduri, ovaj prijedlog zakona bi se trebao naći na dnevnom redu iduće sjednice Predstavničkog doma.
Prijavi grešku


Komentari (11)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...