Greškom ili namjerno
33

Pitali smo PDP, SDS i SNSD zašto nisu podržali smanjenje otpremnina na 10 hiljada KM

D. Be.
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Zastupnici PDP-a u Zastupičkom domu Parlamenta BiH greškom su glasali protiv prijedlog Damira Arnauta za smanjenje otpremnina sa 35.000 KM na 10.000 KM. Iz SNSD-a kažu da su bili protiv jer ovo zakonsko rješenje nije prošlo razmatranje novog saziva Vijeća ministara BiH, dok u SDS-u nisu naišli na kvalitetno obrazloženje.
Branislav Borenović, prvi čovjek PDP-a, za Klix.ba je kazao da je posljednja sjednica Zastupničkog doma Parlamenta BiH bila puna konfuzija.

"Bilo je 48 tačaka za glasanje u nekoliko minuta, bilo je zaista konfuzno. Desi se greška i ovo je zaista bila greška. Mi ćemo Arnautov prijedlog podržati u hitnoj proceduri, jer koliko znam i na prvom čitanju zastupnica PDP-a Mira Pekić je glasala za taj prijedlog. Nema razloga da to ne podržimo", rekao je.

On je istakao da se greška može desiti svakome, ali i da je dobro priznati je.

"Mi ćemo to ispraviti na popravnom roku, bar kada je riječ o PDP-u. Da li će to biti dovoljno, zaista ne znam", dodao je.

Na pitanje da li je do greške došlo zbog nefokusiranosti parlamentaraca ili je riječ o nečemu drugom, Borenović odgovara da je taj dan bilo mnogo tačaka na dnevnom redu i da je Arnautov prijedlog bio negdje u sredini i da nije eksplicitno navedeno o čemu se radi.

"To unese neku vrstu zabune. Možda bi trebalo tražiti način da proces izjašnjavanja u Parlamentu ide u neki okvir gdje će biti fokus na tačku za koju se glasa, a ne da se ovako brzo prelazi. Jer zaista je bilo kao na brzoj traci. Na sjednici je bilo vrlo važnih tačaka, izvještaj CIK-a, VSTV-a...", rekao nam je.

Šefica Kluba SNSD-a Snježana Novaković Bursać rekla je za Klix.ba da su zastupnici te stranke opredijeljeni da sva zakonska rješenja koja su u proceduri, a nisu prošla mišljenja i razmatranja novog Vijeća ministara BiH, za njih nisu prihvatljiva.

"Zakon o platama i nakandama u Institucijama BiH se mora kompletno revidirati, ima prostora za pomicanje i drugih stavki, što zavisi od ukupnog pogleda na plaćanja državnih službenika i namještenika. Ovakva izvlačenja pojedinačnih stvari iz cijelog sistema su čisti populizam. Mi se ne želimo baviti populizmom nego razmatranjem cjelovitih problema i traženjem boljih rješenja ako je potrebno", kazala je.

Komentarišući izjavu iz PDP-a da su oni greškom glasali protiv ovog prijedloga, Novaković Bursać ne misli da je to bila greška.

"To je bio drugi krug glasanja, a da odluka ne prođe potrebna je entitetska većina od najmanje 10 glasova. Mislim da je PDP znao za šta glasa", dodala je.

Ona je kazala da je trenutni iznos otpremine u očima javnosti možda prevelik, ali da taj isti iznos onome ko ide u penziju, nakon obnašanja odgovorne funkcije u društvu, izgleda prihvatljivo.

Prijedlog nije podržao nijedan od tri kluba iz Republike Srpske (SNSD, PDP, SDS), iako su se u PDP-u i SDS-u ranije zalagali za sličan prijedlog.

Lider SDS-a Mirko Šarović rekao nam je da su njegove kolege iz stranke glasale protiv, jer na sjednici nije bio prisutan predlagač Damir Arnaut te nije bilo adekvatnog obrazloženja prijedloga.

"Jednostavno to pitanje nije postavljeno na kvalitetniji i sveobuhvatniji način. Ne znam zbog čega kolega Arnaut nije bio na sjednici da možda obrazloži razloge. Izuzev kratkog materijala nismo imali ništa drugo", rekao je Šarović.

On je dodao da bi SDS mogao podržati ovakav prijedlog ako bi se kvalitetnije doradio i obrazložio, odnosno kada bi predlagač uvjerio zastupnike da je to uredu.

"Ali to je pitanje koje će u neko doba opet biti aktuelno", smatra Šarović.

Protiv Arnautovog prijedloga su glasali i neki zastupnici iz SDA i HDZ-a.

Zaposleni u institucijama BiH imaju pravo na otpremninu prilikom odlaska u penziju u visini svojih šest ostvarenih neto plaća isplaćenih u proteklih šest mjeseci ili šest prosječnih mjesečnih neto plaća iz prethodne godine u BiH, ako je to za njega povoljnije, bez obzira na visinu ostvarene plaće koju zaposleni ima.