Sarajevo
58

Nova parking mjesta u Hrasnom izazvala nezadovoljstvo, najavljena inicijativa za rješavanje problema

S. Š.
Nova parking mjesta u ulici Porodice Ribar, Sarajevo (Foto: Facebook)
Nova parking mjesta u ulici Porodice Ribar, Sarajevo (Foto: Facebook)
U ulicama Porodice Ribar i Aleja Lipa u sarajevskom naselju Hrasno ove sedmice izvršeno je obilježavanje 86 novih parking mjesta gdje se jedna saobraćajna traka iskoristila kao parking prostor što je umnogome izazvalo nezadovoljstvo stanara.
Naime, Općina Novo Sarajevo pokrenula je niz različitih aktivnosti na iznalaženju mogućnosti za povećanje broja slobodnih parking mjesta, a koje, između ostalog, podrazumijevaju iscrtavanje parking mjesta horizontalnom signalizacijom i postavljanjem vertikalne saobraćajne signalizacije.

Međutim, već prvog dana od obilježavanja parking mjesta u Hrasnom, ovakva aktivnost i rada općine naišla je na negodovanja stanara.

Redakciji portala Klix.ba javili su se građani koji žive u spomenutim ulicama i prema njihovim riječima, nova parking mjesta postavljena su tako da su blokirale ulaz/izlaz u haustore zgrada. Također, kažu nam da i ukoliko se automobil parkira na označeno mjesto ispred zgrade, blokirat će eventualni prilaz vozilima Hitne pomoći ili vatrogasaca u eventualnim situacijama kada je njihova urgencija neophodna.

Vijećnik u Općinskom vijeću Novo Sarajevo (NES) Nedim Salihagić upoznat sa situacijom u kojoj su se našli stanara Hrasnog najavio je pokretanje inicijative kojom bi se rješili problemi koji su nastali obilježavanjem novih parking mjesta.

"Za 26. redovnu sjednicu podnijet ću inicijativu po hitnom postupku, koja će riješiti probleme građana u ulici Porodice Ribara, koja je izazvana proširivanjem parking prostora na navedenoj lokaciji. Pozdravljam intenciju općinskog načelnika i službi da se prošire parking kapaciteti na prostoru Općina Novo Sarajevo , što i jeste jedan od gorućih problema naše sredine, ali o tome svemu treba paziti na svakodnevni život i aktivnosti građana", napisao je Salihagić na svom Facebooku.

Dodaje da se njegova inicijativa odnosi da se ispred svakog ulaza u zgradu označi jedno parking mjesto sa znakom X, koje bi isključivo koristila u alarmantnim situacijama vozila hitne pomoći ili vatrogasci , a u svakodnevnim okolnostima služilo bi za nesmetano kretanje građana.

Osim što su novim parking mjestima blokirani ulazi u zgradu za vozila koja bi reagovala u slučaju nužde, nezadovoljstvo stanara javilo se i zbog zatvaranja jedne saobraćajne trake. Osim toga, vozačima je prilikom vožnje kroz ove ulice smanjena preglednost saobraćajnice.

Inače, iz Općine Novo Sarajevo su najavili da su planirani radovi na obilježavanju novih 14 parking mjesta u ulici Džamijska br. 69-77. Ali, nakon izrazitog nezadovoljstva onih koji žive u ovom dijelu naselja Hrasno, zasigurno je da bi još novih parking mjesta također uzrokovalo ogorčenje.