Bahati vozač
23

Nova nekultura u Sarajevu: Parkiranje automobila na gorivo na mjestima za punjenje električnih vozila

Klix.ba
Da li su vozači u glavnom gradu BiH spremni na postepenu zamjenu automobila na fosilna goriva sa električnim možda najbolje ilustruje fotografija koja je danas snimljena na sarajevskim ulicama.

Naime, pored zgrade Općine Novo Sarajevo, na parking mjestu koje je predviđeno za punjenje električnih vozila i gdje se nalazi jedan takav punjač, nesavjesni vozač parkirao je svoj automobil koji očigledno ne spada u kategoriju onih za koje je to mjesto predviđeno.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Iako u Sarajevu još uvijek nema veliki broj električnih automobila, ova gesta bahatog vozača ipak u nekoj mjeri pokazuje da još uvijek nismo spremni na prelazak sa benzinaca i dizelaša na električna vozila, jer, zauzimajući im parking mjesto kod punjača, zapravo im onemogućavamo punjenje.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Sličan problem bio je prije nekoliko godina u susjednoj Hrvatskoj, kada su vlasnici električnih vozila u znak odmazde što im se zauzima punjač, odlučili blokirati jednu benzinsku pumpu u Zagrebu. Nakon toga, zakonski je regulisano da se za nepropisno zauzimanje punionice plaća kazna u iznosu 300 kuna.