BiH
1

Nova istraga će odbaciti navode da je Boris Trajkovski ubijen u atentatu

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Nova istraga međunarodnog tima o padu aviona Beechcraft Super King Air 200 Z3-BAB, koja se dogodila 26. februara 2004. godine na Matića brdu u mjestu Rotimlja, između Mostara i Stoca, kada je poginuo makedonski predsjednik Boris Trajkovski sa saradnicima i članovima posade, bit će završena do kraja januara, potvrdio je glavni istražitelj i predsjednik Komisije za zrakoplovstvo pri Ministarstvu prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine Omer Kulić.

"Istraga je u finalu i bit će završena krajem januara. Tada ćemo se obratiti javnosti, a izvještaj će biti postavljen na web-stranicu Ministarstva prometa i komunikacija BiH. Našim izvještajem će biti stavljena tačka na slučaj 'Trajkovski'. Definitivno", rekao je Kulić za AA.

Na pitanje da li će se istraga biti različita od zaključka one koju je vodio Salko Begić prije skoro deset godina, kada je konstatirano da su za pad aviona krivi piloti, Kulić je rekao da razumije novinarsku znatiželju, ali da iz interesa istrage ne može govoriti o detaljima izvještaja. No, potvrdio je da će biti određenih novina.Istražitelji su u međuvremenu obavili razgovor sa poznatim makedonskim advokatom Ignatom Pančevskim, koji već godinama javno tvrdi da je Trajkovski ubijen u atentatu međunarodnih zavjerenika. Zbog toga je ponajviše i pokrenuta nova istraga.

"Ja sam morao da analiziram njegove razgovore, da osporim ili da dokažem tačnost tih tvrdnji. Međutim, Pančevski je rekao da on dokaze nama neće dati, jer on te dokaze čuva da ih eventualno iznese pred Ujedinjene narode (UN). Tako od toga, dakle, neće biti ništa. Mi ćemo u našem izvještaju  vjerovatno tako i napisati, dakle, da to nije u našoj nadležnosti, da njegovi elementi ne stoje, odnosno da on nama nije prezentirao izvještaje koji bi bili relevantni za dokaz onog što je on tvrdio", naveo je Kulić.T

akođer, u sklopu ovog slučaja istražitelji su dva instrumenta poslali na vještačenje u inostranstvo, jer "ovdje nisu mogli dobiti termine".

"Iduće sedmice ćemo opet biti u Njemačkoj u vezi s tim", rekao je Kulić.

Istraga o padu aviona "Kinger" ponovo je otvorena u januaru 2013. godine na zahtjev Makedonije, nakon prikupljenih dopunskih dokaza makedonskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Avion makedonske vlade, u kojem su se nalazili predsjednik Makedonije Boris Trajkovski, savjetnici iz njegovog kabineta Dimka Ilkova-Bošković, Risto Blaževski i Anita Lozanovska, radnik makedonskog MIP-a Mile Krstevski, članovi osiguranja Boris Velinov i Ace Velinovski, kao i piloti Marko Markovski i Branko Ivanovski, pao je 26. februara 2004. godine na području sela Rotimlje.

Komisija za ispitivanje uzroka nesreće, koju je formiralo Vijeće ministara BiH, zaključila je da je uzrok pada aviona bila "proceduralna greška pilotske ekipe u fazi slijetanja na Mostarski aerodrom, koja je dovela do toga da avion udari u Matića brdo".

No, advokat porodica nekih stradalih tvrdio je da je na Trajkovskog izvršen atentat, a da su ostali članovi delegacije i posade kolateralna šteta.Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine nikoga nije optužilo za avionsku nesreću kod Mostara.