Rigorozne mjere
441

Nova grupa migranata stigla u Tuzlu, vlast ne dozvoljava formiranje kampa i podjelu hrane

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
Nedugo nakon što je provedena akcija izmještanja skoro 500 migranata iz Tuzle, koji se sada nalaze u kampu Blažuj, nova grupa njih stigla je u ovaj grad. Gradska vlast je reagovala, pozvavši na zabranu njihovog okupljanja u svim dijelovima Tuzle, kao i podjele hrane.
Grupa od blizu 50 migranata stigla je pred Terenski centar Službe za poslove sa strancima u Tuzli, a prema trenutno dostupnim podacima oni su se jutros zaputili prema ovom gradu, nešto prije je provedena akcija izmještanja grupe od njih skoro 500.

Kao što je poznato, uz asistenciju specijalne policije rano jutros je provedena akcija dislociranja grupe migranata, a njih blizu 500 raspoređeno je u 10 autobusa, nakon čega su krenuli put kampa Blažuj kod Sarajeva.

Dok su oni putovali prema sarajevskoj regiji, nadležna komunalna služba u Tuzli rasformirala je improvizovano šatorsko naselje, a izvršena je i dezinfekcija platoa Glavne autobuske i željezničke stanice.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović se nakon uspješno provedene akcije zahvalio Ministarstvu sigurnosti BiH, Državnoj službi za poslove sa strancima, Upravi policije te drugim organima sigurnosti na ovakvoj reakciji.

"Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić promijenio je dosadašnju paradigmu i uvjerio je sve u to da je njihov osnovni posao zaštita građana naše zemlje te da briga o migrantima ne smije dovesti do ugrožavanja sigurnosti i života naših građana. Svi moraju poštovati zakone ove zemlje, pa i migranti", rekao je Imamović.

Jasmin Imamović (Foto: A. K./Klix.ba)
Jasmin Imamović (Foto: A. K./Klix.ba)

Od Uprave policije MUP-a TK očekuje da u saradnji s rukovodstvom željezničke i autobuske stanice, ostalim privrednim subjektima, ali i građanima ne dozvole ponovno okupljanje i zadržavanje migranata na bilo kojem mjestu u ovom gradu.

"Očekujemo od svih da prestanu dovoditi migrante, jer postoje ljudi koji ih dovode ovdje. To je nezakonito, a ukoliko to rade, dovode se u situaciju da budu okvalifikovani kao pomagači u izvršenju krivičnog djela. Također, time na najgori način ugrožavaju sigurnost i zdravlje građana Tuzle", upozorio je Imamović.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Ranija izjava federalnog premijera Fadila Novalića, u kojoj je naveo da postoji plan formiranja migrantskog centra u Bihaću i Tuzli, dočekana je s negodovanjem u gradu soli.

Imamović je danas još jednom podsjetio da neće dozvoliti formiranje kampa u ovom gradu, istaknuvši da su svi građani, posebno oni koji žive u neposrednoj blizini željezničke i autobuske stanice, veoma uznemireni.

"Novalić je došao u Tuzlu prije nekoliko dana i o migrantskim problemima se nije konsultovao s legalno izabranim predstavnicima građana, nego je u razgovoru koji je obavio s grupom poslodavaca usred Tuzle najavio gradnju migrantskog centra u ovom gradu, uz obrazloženje koje ima negativne konotacije prema Tuzli. Nadam se da će odustati od te namjere, a građevinsku dozvolu ne može dobiti", naglasio je Imamović.

Migrantska kriza u Tuzli traje već dvije godine, a konkretni rezultati borbe nadležnih tek jutros su se vidjeli. Međutim, nedugo nakon izmještanja jedne grupe migranata, okvirno 50 novih pojavilo se u Tuzli.

"Dobio sam podatak da je grupa migranata ponovo stigla u Tuzli, a u razgovoru sa zamjenikom direktora Službe za poslove sa strancima BiH, riječ je o onima koji su jutros prešli granicu. Nama predstoji permanentna borba, a ograni sigurnosti ne trebaju dopustiti bilo kakvo okupljanje na stanici. Neka idu tamo gdje su krenuli", dodao je gradonačelnik Tuzle.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Jutrošnjom akcijom izmještanja migranata iz Tuzle nije bio obuhvaćen motel Man u kojem se nalazi određeni broj osoba, a Imamović je kazao da će se o ovom objektu odlučivati naknadno.

Gradonačelnik Tuzle je naglasio da nikakva javna podjela hrane migrantima neće biti dozvoljena, između ostalog i zbog straha od širenja koronavirusa na području ovoga grada, ali i ostalih dijelova naše zemlje.

Vrijedi kazati da je eskalacija migrantske krize na području Tuzle svoje prave zube pokazala proteklih dana. Pored međusobnih sukoba, migranti su fizički počeli nasrtati i na lokalno stanovništvo.