Nezakonita dobit
36

Nova Borja prodata firmi čiji je vlasnik osumnjičen da je oštetio budžet RS-a

Piše: M. Travar
Investiciono-razvojna banka RS je zaključila Ugovor o prodaji akcija državnog kapitala iz portfelja Akcijskog fonda RS u preduzeću Nova Borja Teslić firmi Interlignum iz Teslića.

Interlignum je kupio 92,6 posto državnog kapitala, odnosno 12.850.472 akcije državnog kapitala.

Obavezao se na to da će platiti prodajnu cijenu u iznosu od 350 hiljada KM, investirati u naredne dvije godine 4,7 miliona KM, zaposliti 150 radnika u prvoj godini, 200 radnika u drugoj godini i 250 radnika u trećoj godini perioda zapošljavanja.

Vlasnik i direktor Interlignuma Stojko Petković, zajedno s direktorom firme Sirovinaprodukt iz Doboja Zoranom Miškovićem, prošle godine je osumnjičen da je zloupotrebom položaja oštetio budžet RS za 1,1 milion maraka, odnosno da je svom Interlignumu nezakonito pribavio korist od 2,5 miliona maraka.

Petković je i dalje vlasnik i direktor Interlignuma.

Vlada Republike Srpske je u julu 2009. godine kupila nekadašnjeg lokalnog giganta DI Borja za 7.350.000 KM i formirala preduzeće Nova Borja, tvrdeći da je cilj preduzeće u stečaju sačuvati od propasti.

Nakon kratkog perioda Vlada RS je odlučila opet prodati Novu Borju Stojku Petkoviću koji je u isto vrijeme bio i predsjednik Nadzornog odbora Nove Borje.

On je od planiranih 6,3 miliona KM uplatio samo depozit od 60.000 KM, tako da je kupoprodajni ugovor raskinut, ali je Interlignum kao zakupac nastavio koristiti pogone Nove Borje.

Aneksom ugovora o zakupu, od 23. aprila 2015. godine, Interlignumu je dato pravo prvenstva kod privatizacije, kao i pravo na povrat svih uloženih sredstava, ali i novca datog na ime obaveza prema radnicima.

Nova Borja je pod Petkovićevom upravom napravila gubitak od blizu dva miliona maraka i ostala dužna Interlignumu oko 700 hiljada KM.

Ministar industrije RS Petar Đokić je u septembru 2015. godine rekao da nikome nije dato ekskluzivno pravo kupovine, nego samo mogućnost da to mogu biti oni, ali da to mogu biti i drugi koji bi dali ponudu koja može biti bolja od ponude Interlignuma, ako eventualno dođe do toga da se dalje pregovara o daljnjim aktivnostima i transformaciji vlasništva.

Stojko Petković je dugogodišnji član SNSD-a.