BiH
7

Nova Akropola organizuje besplatan kurs ekologije

Klix.ba
Danas kada su posljedice naše eksploatacije okoliša očite, potrebno je više nego ikad vratiti ravnotežu i promjeniti naš odnos prema prirodi, poručuju iz udruženja Nova Akropola u Sarajevu, najavljujući besplatan kurs ekologije za sve zainteresovane.
Posljedice sebičnog ljudskog utjecaja na prirodu počinju nas "dirati" tek kada nam se vraćaju kao bumerang i kada ih osjetimo na sebi. Ekološka svijest nije samo čišćenje i očuvanje prirode. Više od zagađenja problem je naš odnos i neosjetljivost na život koji nas okružuje. Prije eksploatiranja i manipulacije resursima koje nam pruža Zemlja, potrebno je vidjeti ljepotu i savršenstvo prirode i ponovno uspostaviti odnos pun poštovanja prema prirodi. To će biti moguće ako shvatimo da nismo gospodari Zemlje, već samo njeni gosti, kojima ona pruža obilno gostoprimstvo. A najmanje što mi možemo je pokazati zahvalnost za to gostroprimstvo. I kako nismo jedini njeni gosti, dužni smo dozvoliti i drugim živim bićima jednake mogućnosti za život, navode u saopćenju.

Napominjući da su mnoge drevne kulture i samu Zemlju posmatrale kao veliki živi organizam, ističu da će kurs ekologije biti održan u subotu, 19. aprila, od 16 do 18 sati (I dio), zatim 26. aprila od 16 do 18 sati (II dio), a potom i 27. aprila od 11 do 15 sati (eko-akcija).

Nova Akropola se nalazi u ulici Zmaja od Bosne 6/II (kod Tehničke škole). Prijave na kurs su moguće do 18.04.2014. godine na telefon 033/201-715 (radnim danima 18-21 sati), 061/345-995 ili e-mail: [email protected].