BiH
20

Na Vrelu Bosne obilježen Svjetski dan zaštite okoliša

FENA
Svjetski dan zaštite okoliša obilježen je danas na sarajevskom Spomeniku prirode Vrelo Bosne aktivnostima koje je organizirala JU Zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo i firma Ecoton.
Foto: FENA
Foto: FENA

Organizirana je biciklijada za ilidžanske osnovce i srednjoškolce kojoj se odazvalo oko 100 učesnika, a koji su vozili od Velike aleje do izvorišta Vrela Bosne i nazad.

Foto: FENA
Foto: FENA

Iz JU Zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo za Agenciju Fena su kazali da saradnju s osnovnim i srednjim školama na projektu biciklijade povodom Svjetskog dana zaštite okoliša imaju četiri godine te da je to njihov zajednički doprinos na obilježavanju tog datuma.

Smatraju da učenici na ovaj način jačaju svijest o očuvanju prirodnih vrijednosti koje se trebaju čuvati i štititi.

Foto: FENA
Foto: FENA

Firma Ecoton danas je pokazala kante za odvojeno prikupljanje otpada, a koje su građene od cigli koje su građani kupovali u okviru Projekta Kupi ekociglu na Trgu djece Sarajeva. Sredstva od prodaje cigli će biti usmjerena Udruženju ''Srce za djecu oboljelu od raka''.

Sunita Dizdar-Hodžić uime Ecotona je kazala da je projekt humanitarno-ekološkog karaktera te da su aktivnosti provođene od 22. do 30. maja.

Foto: FENA
Foto: FENA

"Građani su plaćali cigle, a na njima su pisali svoje ekološke poruke ili poruke upućene djeci oboljeloj od raka", pojasnila je Dizdar-Hodžić.

Kante za odvojeno odlaganje otpada će biti postavljene na Vrelu Bosne, na području Ilidže i u Pionirskoj dolini.