319 miliona NOK
62

Norveška povećala pomoć BiH i susjednim zemljama za oko 140 miliona norveških kruna

FENA
Norveška skoro udvostručuje razvojnu pomoć za Zapadni Balkan – sa 175 miliona norveških kruna (NOK) u 2017. godini povećava na 319 miliona NOK u 2018. godini.

U dokumentu posvećenom norveškoj vanjskoj i sigurnosnoj politici objavljenom prošle godine, Vlada je objavila da će povećati pomoć za promociju stabilnosti, demokratije i razvoj u susjednim područjima. Evropska unija i jedan broj pojedinačnih evropskih zemalja u ovom trenutku također pojačavaju fokus na Zapadni Balkan. Sve zemlje primaoci u regiji žele članstvo u Evropskoj uniji. Evropska komisija je 6. februara predstavila ambicioznu strategiju za proširenje Unije uključujući i Zapadni Balkan.

"Zemlje Zapadnog Balkana moraju provesti obimne reforme kako bi mogle garantovati demokratiju, jačanje vladavine prava, otvarati nova radna mjesta i postići ekonomski i društveni napredak. One trenutno spadaju u najsiromašnije zemlje u Evropi, u nekima je čak nezaposlenost mladih do 60 posto. Od vitalne je važnosti da ove zemlje uspiju u svojim naporima kako bi ponovo mogle doprinositi razvoju, saradnji i sigurnosti u Evropi. Ovo će biti i u interesu Norveške i Evrope u cjelini", izjavila je ministrica vanjskih poslova Ine Eriksen Søreide.

Norveška pomoć je namijenjena poboljšanju saradnje i pomirenja u regiji, ekonomskom rastu i otvaranju novih radnih mjesta, dobrom upravljanju i borbi protiv korupcije, zaštiti manjina i jačanju civilnog društva. Prioriteti se razlikuju od zemlje do zemlje, u zavisnosti od njenih potreba i prioriteta drugih donatorskih zemalja i Evropske unije.

Norveška pomoć se zasniva na pojedinačnim prioritetima zemalja primaoca, te će biti usklađena sa učešćem drugih zemalja donatora i Evropske unije. Jedan dio sredstava bit će dodijeljen programima koji će se finansirati u saradnji sa drugim donatorima, među koje spada i Evropska unija.

Norveška sredstva su dostupna za Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju. Jedan dio sredstava bit će dodijeljen regionalnim projektima koji uključuju dvije ili više zemalja, saopćeno je iz Ambasade Kraljevine Norveške u Sarajevu.