Slučaj iz 2014.
43

Norveška optužila Zikriju Krkića za dvostruko ubistvo u Trnopolju

Piše: M. N.
Norveška policija optužila je muškarca u 40-im godinama za ubistvo dvije osobe u Bosni i Hercegovini 2014. godine. Slučaj ubistva dvojice povratnika u Trnopolju kod Prijedora prebačen je iz BiH u Norvešku.

Kako pišu norveški mediji, Zikrija Krkić je uhapšen nedavno zbog nasilja u porodici, a potom je utvrđeno da se je protiv njega ponovo podignuta optužnica za ubistvo Muharema Balića i Almira Redžića. Krkića je Osnovni sud u Banjoj Luci oslobodio, ali je Vrhovni sud RS-a ukinuo tu presudu i zatražio ponovno suđenje.

Mjesecima je trajala pravna bitka da se Krkiću sudi u BiH.

"Muškarac se odrekao bh. državljanstva, ali je zadržao norveško državljanstvo prije poništavanja presude. To znači da je bio slobodan dok norveške vlasti nisu preuzele slučaj. Pravne snage u Norveškoj od tada rade na tome da preuzmu istragu pod svojom jurisdikcijom", pišu norveški mediji.

Tužiteljica Iren Svane Mathiassen kazala je u aprilu kako je istraga koju su vodile norveške vlasti dovela do zahtjeva da se slučaj prebaci iz BiH.

"Naš interes u ovom slučaju je taj što je riječ o državljanu norveške koji živi o vdje i ne možete se izvuči s ozbiljnim zločinom samo ako promijenit državljanstvo. Ne ostoje garancije da će biti podignuta optužnica u Norveškoj, ali želimo da provedemo punu istragu", kazala je tužiteljica Iren Svane Mathiassen ranije.

Krkićev advokat John Christian Elden kazao je u aprilu ove godine kako ne bi bilo legalno podići optužnicu protiv njegovog klijenta za zločin koji je počinio u drugoj zemlji. Ipak, to se dogodilo i od danas je zvanično.

Mjesto gdje se desilo dvostruko ubistvo (Foto: Prijedor24h.com)
Mjesto gdje se desilo dvostruko ubistvo (Foto: Prijedor24h.com)

Posjetimo, Redžić i Balić su ubijeni iz automatske puške na Bajram, odnosno 28. jula 2014. u večernjim satima u kafiću "San" u Trnopolju kod Prijedora. Njihova tijela pronašao je vlasnik kafića. Krkić je oslobođen za dvostruko ubistvo nakon višemjesečnog suđenja, ali je osuđen za ilegalno posjedovanje oružja. U pritvoru je bio 10 mjeseci što mu je preinačeno kao daj odslužio kaznu.

U razgovoru za Klix.ba Krkić je ranije kazao kako je žrtva cijele situacije, da se u sve umiješala politika, te da su ga u RS-u htjeli pokazati kao ekstremistu koji je ubio nekoga. Napomenuo je kako je vještačenjem utvrđeno da on nije pucao u zatvorenom prostoru, a da je uviđaj urađen amaterski.

Ponovno suđenje počelo je u januaru 2017. godine, ali je odgađano više puta jer se Krkić nije pojavio, a potom je uhapšen u Norveškoj zbog nasilja u porodici. Okružni sud u Banjoj Luci je uputio poziv i molbu norveškim vlastima da ga izruče dobrovoljno. Do toga nije došlo.