Susret sa Crnadkom
340

Norveška ministrica u Sarajevu: Od 1994. vašoj zemlji smo pomogli sa 400 miliona eura

I. P.
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak ugostio je u NSarajevu ministricu vanjskih poslova Kraljevine Norveške Inom Eriksen Soreide. Pored razgovora o trenutnoj saradnji, bilo je riječi i o budućnosti odnosa sa ovom prijateljskom zemljom.

Eriksen Soreide je poručila kako u BiH želi vidjeti jako političko vodstvo, snažne institucije i konačno formiranje vlasti.

"Mi smo BiH od 1994. godine pomogli sa 400 miliona eura i želimo da nastavimo političku i finansijsku saradnju. Norveška podržava EU i euroatlanske integracije, a nastavit ćemo podržavati i ekonomiju BiH", rekla je ministrica.

Ona je dodala da je projekat na koji su fokusirani, pored ostalih, jeste čišćenje mina.

"Također, podržavamo reformu javne administracije i pravosuđa, a ubuduće ćemo se fokusirati na poduzetništvo mladih i otvaranje radnih mjesta", rekla je između ostalog Eriksen Soreide.

Crnadak je naglasio kako BiH i Norvešta imaju izuzetne odnose, čiste i otvorene za buduću saradnju, ali da ima mnogo prostora da u ekonomskog dijelu napravimo korake naprijed.

"Naša trgovinska razmjena je vrlo mala, a u narednom periodu ćemo približiti tržišta. Moram naglasiti da je podrška Norveške BiH bila odlična i želim pozdraviti odluku da udvostruči svoju finansijsku podršku u narednom periodu.Mi smo danas razgovarali kako da norveška podrška bude usmjerena na podršku malim biznisima i poduzetništvu kod mladih ljudi", kazao je Crnadak.

On je zaključio kako je uvjeren da je pred BiH i Norveškom još bolja saradnja i prijateljstvo naroda.

"Zahvalio bih se norveškoj podršci onakon poplava 2014. godine. U nevolji se poznaju prijatelji i na muci se poznaju junaci", rekao je Crnadak.