Kritika strancima
222

Njemački TAZ: Eichorst i Palmer su vršili pritiske u Sarajevu da se popusti nacionalistima

B. R.
Screenshot
Screenshot
Erich Rathfelder, dopisnik njemačkog lista Tageszeitung (TAZ) za Balkan, je analizirao situaciju u Bosni i Hercegovini, a pri tome se posebno osvrnuo na djelovanje visokog predstavnika Christiana Schmidta i drugih stranih zvaničnika.

Ukazao je da je Bosna i Hercegovina ponovo zanimljiva, kako je naveo, međunarodnoj zajednici. Člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika je predstavio kao "srpskog nacionalističkog lidera" koji namjerava donošenjem nekoliko zakona prenijeti nadležnosti s državne na entitetsku vlast. Ocijenio je da je time u pitanje dovedena država.

Za predsjednika HDZ-a Dragana Čovića je naveo da želi izmjene Izbornog zakona čiji je krajnji cilj "urušavanje Federacije Bosne i Hercegovine". Naglasio je da "Hrvati žele formirati treće entitet i time produbiti etnonacionalnu podjelu države".

Rathfelder zaključuje da je Schmidt morao reagovati, jer je odgovoran da prati implementaciju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Formalno ima moć da smijeni političare koji krše Dejton, ali da li je to zaista opcija", dodaje.

Konstatovao je da bivši visoki predstavnik Paddy Ashdown ne bi previše oklijevao da pošalje međunarodne policajce u Banju Luku ili Mostar kako bi "uhapsili nacionaliste poput Dodika". Međutim, Schmidt ovakve policajce nema na raspolaganju.

"Schmidt više nema međunarodne policajce i više nema podršku hiljada vojnika NATO-a ili EUFOR-a, kao što ih je imao Ashdown. Može samo da se požali, insistira na zakonu, poziva na zakon i traži poštivanje Ustava", naglasio je.

Istakao je da je Evropska unija deset godina zanemarivala probleme u Bosni i Hercegovini.

Novinar TAZ-a je spočitao šefu Misije EU u Bosni i Hercegovini Johannu Sattleru da netransparentno pregovara s nacionalistima, a kao primjer za to je naveo "kontroverzni Izborni zakon za Mostar". Ocijenio je da se time doprinijelo radikalizaciji Dodika i Čovića. Nisu izostale ni kritike na račun evropske zvaničnice Angeline Eichorst i američkog diplomate Matthewa Palmera koji posreduju u pregovorima za rješavanje ključnih problema u Bosni i Hercegovini.

"Eichhorst i Palmer, kojeg je imenovao bivši američki predsjednik Donald Trump, izvršili su pritiske na stranke u Sarajevu da popuste zahtjevima nacionalista", potcrtao je Rathfelder.

Za njega je Schmidtova šutnja potvrda da mu je ova tema neugodna. Između ostalog, napomenuo je da je nova njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock tražila da se Dodik sankcioniše. Novinar TAZ-a Erich Rathfelder smatra se da bi se visokom predstavniku trebalo "svidjeti to što i unutar same Unije postoji otpor prema onom što radi Misija EU u Sarajevu".