Oprečni stavovi
379

Njemački Tagesspiegel: Kontroverzan skup turskog predsjednika u Sarajevu

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Turski predsjednik i lider AK partije Recep Tayyip Erdogan pozvao je svoje pristalice iz zemalja Zapadne Evrope na skup koji će se održati 20. maja u Sarajevu, a njemački Tagesspiegel je Erdoganovu gostujuću kampanju okarakterisao kao kontroverznu.

Hiljade pristalica turskog predsjednika će, piše nemački list, doći u bivši osmanski grad stotinama autobusa, za vrijeme mjeseca ramazana, iz zemalja Zapadne Evrope gdje žive u egzilu.

"Erdogan će 'u srcu Evrope' prirediti 'iznenađenje' onim evropskim političarima koji su u svojim zemljama zabranili održavanje njegovog predizbornog skupa, istaknuto je to nedavno u turskom parlamentu", navodi Tagesspiegel.

Navode da za mnoge Bosance i Hercegovce muslimane ne predstavlja kontroverzu to što će Erdogan održati skup u Sarajevu, napominjući da mnogi od njih u Turskoj vide svojevrsnu zaštitu. Međutim, navode da s druge strane ima nedogodovanja.

"Facebook grupa 'Građani Sarajeva protiv mitinga Erdogana' predstavlja najveću bošnjačku stranku SDA i njenog šefa Bakira Izetbegovića kao 'turske vazale'. Zbog toga najavljuju proteste te napominju da je skup nezakonit i da nije dobar za narode i građane BiH", navodi njemački medij.

Ističu da Turci više od stoljeća ne žive na prostoru Balkana, ali da je inozemna organizacija AK partije rezervisala skup u Olimpijskoj dvorani Zetra sa 20 hiljada mjesta.

"Lider AK partije, zajedno sa svojom organizacijom u Sarajevu, smatra da dvoranu mogu napuniti samo oni Turci koji će doći iz Austrije i Njemačke. Smatraju da jednim udarcem mogu ubiti više muha", piše Der Tagesspiegel.

Navode da će Erdogan s jedne strane mobilizirati birače koji glasaju iz dijaspore, a da će s druge strane prkosno signalizirati članicama EU da ne mogu zaustaviti turski utjecaj u regiji i da će mu u tome pomoći prijatelj Bakir Izetbegović.