BiH
5

Njemački profesor Ludwig Kramer: Turizam je veliki razvojni potencijal BiH

Piše: D. K.
Foto: N. G./Klix.ba
Ludwig Krämer (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Turizam je veliki razvojni potencijal BiH i stoga bi trebalo povesti znatno više računa o zaštiti njenog okoliša, izjavio je danas u Sarajevu Ludwig Kramer, njemački profesor i vodeći evropski stručnjak u oblasti prava okoliša.

Kramer je na Pravnog fakultetu Univerziteta u Sarajevu održao predavanje o temi "Primjena okolišnog prava u 21. stoljeću", koje su organizovali Misija OSCE u BiH i Udruženje "Aarhus centar u BiH".

Prema njegovim riječima, klimatske promjene, zagađivanje zraka i vode, neodgovorno upravljanje otpadom, gubitak biodiverziteta, sve veće prisustvo hemikalija, oskudnost resursa i način na koji čovjek upravlja prirodnim resursima - danas su najveće prijetnje okolišu.

"Ako izgradite hidrocentralu u nekom lijepom krajoliku ove zemlje, to će svakako otjerati turiste. Zato bi zbog kvaliteta života budućih generacija trebalo povesti mnogo više brige o zaštiti okoliša", kazao je Kramer.

Želja mu je uvjeriti studente prava da je izučavanje okolišnog prava veoma zanimljivo i korisno.

Smatra kako bi za bh. univerzitete bilo vrlo važno da okolišno pravo uvedu kao redovan predmet.

"Zemlje Evrope koje su izučavanje okolišnog prava i okolišne politike uvele kao redovan predmet na fakultetima, ekonomski su jače i snažnije od drugih zemalja", naglasio je profesor.

Ističe kako se u životima budućih generacija mogu očekivati značajne promjene u kvalitetu okoliša.

"U budućnosti ćemo se suočiti sa još značajnijim klimatskim promjenama, gubitkom biodiverziteta, imigracijama, bolestima uzrokovanim hemijskim supstancama... Stoga će izučavanje ove teme postati apsolutno neizbježno", zaključio je Kramer.