{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Njemački profesor Ludwig Kramer: Turizam je veliki razvojni potencijal BiH

31.10.2014. u 12:15
5
13
Njemački profesor Ludwig Kramer: Turizam je veliki razvojni potencijal BiH
5
Turizam je veliki razvojni potencijal BiH i stoga bi trebalo povesti znatno više računa o zaštiti njenog okoliša, izjavio je danas u Sarajevu Ludwig Kramer, njemački profesor i vodeći evropski stručnjak u oblasti prava okoliša.
Kramer je na Pravnog fakultetu Univerziteta u Sarajevu održao predavanje o temi "Primjena okolišnog prava u 21. stoljeću", koje su organizovali Misija OSCE u BiH i Udruženje "Aarhus centar u BiH".

Prema njegovim riječima, klimatske promjene, zagađivanje zraka i vode, neodgovorno upravljanje otpadom, gubitak biodiverziteta, sve veće prisustvo hemikalija, oskudnost resursa i način na koji čovjek upravlja prirodnim resursima - danas su najveće prijetnje okolišu.

"Ako izgradite hidrocentralu u nekom lijepom krajoliku ove zemlje, to će svakako otjerati turiste. Zato bi zbog kvaliteta života budućih generacija trebalo povesti mnogo više brige o zaštiti okoliša", kazao je Kramer.

Želja mu je uvjeriti studente prava da je izučavanje okolišnog prava veoma zanimljivo i korisno.

Smatra kako bi za bh. univerzitete bilo vrlo važno da okolišno pravo uvedu kao redovan predmet.

"Zemlje Evrope koje su izučavanje okolišnog prava i okolišne politike uvele kao redovan predmet na fakultetima, ekonomski su jače i snažnije od drugih zemalja", naglasio je profesor.

Ističe kako se u životima budućih generacija mogu očekivati značajne promjene u kvalitetu okoliša.

"U budućnosti ćemo se suočiti sa još značajnijim klimatskim promjenama, gubitkom biodiverziteta, imigracijama, bolestima uzrokovanim hemijskim supstancama... Stoga će izučavanje ove teme postati apsolutno neizbježno", zaključio je Kramer.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: