Utisci razgovor Dodik - Merkel
0

"Njemačka želi pomoći bez nametanja rješenja"

SRNA
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je njegov lični utisak nakon razgovora sa njemačkim kancelarom Angelom Merkel da Njemačka istinski želi da pomogne BiH, bez želje da nameće rješenja i vrši pritisak bilo koje vrste.

On je naglasio da ga nakon jučerašnjeg sastanka sa Merkel i njenim saradnicima u Berlinu posebno raduje istinska spremnost da pomognu BiH u korištenju sredstava evropskih fondova.

"Gospođa Merkel je izrazila želju da pomogne evroatlanske integracije ovog prostora i da podrži veći stepen angažovanja različitih fondova EU za podršku infrastrukturnih projekata, zbog čega je neophodno da BiH dobije kandidatski status BiH za EU kako bi dostupnost tih sredstava bila veća", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Govoreći o ustavnim promjenama, Dodik je rekao da je Merkel prenio stav da RS, kada je riječ o odluci Suda u Strasbourgu u slučaju "Sejdić i Finci", smatra da treba ukloniti diskriminaciju u pogledu kandidovanja.

"Mi ne možemo da prihvatimo da člana Predsjedništva BiH iz RS ne biramo direktno, jer je to stav koji je vezan za političku reprezentativnost, a Predsjedniištvo nije protokolarni organ kao u nekim drugim zemljama. Ono ima značajne izvršne kompetencije u oblasti spoljne politike i oblasti odbrane i u tom pogledu za nas je apsolutno neprihvatljivo i ostajemo pri tome da se član Predsjedništva iz RS bira neposredno", rekao je Dodik.

On je naglasio da je eventualna izmjena u tom dijelu moguća samo u smislu da se navede da se umjesto Srbin iz RS za Predsjedništvo BiH bira jedan član iz RS.

Ističući da je sa Merkel razgovarao i o takozvanoj ustavnoj klauzuli u vezi evropskih integracija, Dodik je naglasio da Evropa ne traži nikakvu klauzulu i da je ideja o tome potekla iz Sarajeva.
"Mi ne možemo prihvatiti da se u Ustav ugradi klauzula koja bi sva evropska pitanja po automatizmu odlučivanja stavila na nivo BiH i na taj način nas dovela u poziciju da Ustavni sud, koji se pokazao kao političko-navijački organ, donosi određena rješenja", rekao je Dodik.

On je naglasio da je moguće u preambuli Ustava BiH navesti da je BiH opredijeljena za evropske integracije i da će se na bazi toga odnosi urediti posebnim sporazumom strana u BiH.

Dodik je rekao da RS ne može prihvatiti da se odrećene nadležnosti upišu u Ustav kao nadelžnosti BiH, jer je, kako je naveo, ta aktivnost zloupotrebljena kako bi se napravila šteta RS.

"Nemoguće je prihvatiti da se nadležnost za pravosuđe da BiH, jer to nije njihova nadležnost", rekao je Dodik, ističući da je i u Dejtonskom sporazumu piše da sve ono što nije izričito dato BiH u nedležnost pripada entitetima.

On je naglasio da posebno zakoni koji su nametali različiti visoki predstavnici ne mogu biti verifikovani u Ustavu BiH.

Dodik je rekao da je juče na sastanku sa njemačkom kancelarkom razgovarano i oko sudbine OHR-a i da je jasno i vidljivo da je Evropa u neugodnoj poziciji ako dozvoli dalje kretanje BiH prema EU, a da u njoj postoji OHR.