Saopćenje ambasade
33

Njemačka: S velikom zabrinutošću posmatramo napade na slobodu izražavanja i medija u RS-u

D. Be.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ambasada Savezne Republike Njemačke je saopćilo da s velikom zabrinutošću posmatra napade na slobodu izražavanja i slobodu medija u Republici Srpskoj.

"Kao pristupni kandidat u Evropsku uniju, Bosna i Hercegovina, a time i Republika Srpska se obavezala na evropske vrijednosti i zakone. To uključuje slobodu izražavanja i medija. Savezna Republika Njemačka zahtijeva jasno opredjeljenje svih nivoa vlasti i organa Bosne i Hercegovine za te vrijednosti i zakone, čije poštivanje predstavlja osnovni uslov za pristupanje EU", saopćeno je.

Ističu da je u Njemačkoj sloboda izražavanja zaštićena članom 5. Temeljnog zakona (Ustava). Prepreke za ograničavanje slobode izražavanja su s pravom izuzetno velike.

"Njemački sudovi s dobrim razlogom naglašavaju uvijek iznova da se posebno politički čelnici moraju nositi i sa žestokom kritikom. U cilju zaštite temeljnih prava neophodno je nezavisno, funkcionalno i pouzdano pravosuđe. U ovom trenutku Savezna Republika Njemačka, nažalost, još uvijek ne vidi da je u Bosni i Hercegovini dosljedno ispunjen ovaj opšti okvir", zaključeno je.