Tvrdi ministrica Luhrmann
175

Njemačka razgovara s partnerima u EU za uvođenje novih sankcija Dodiku

S. M.
Anna Lührmann
Anna Lührmann
Njemačka ministrica za Evropu i klimu Anna Luhrmann kazala je danas novinarima u Sarajevu da je secesionistička politika Republike Srpske neprihvatljiva i da Njemačka u Evropskoj uniji lobira za nove sankcije.

Ona je kazala da je Srebrenica jedna od prvih kriza kojoj je svjedočila.

"Zbog toga mi je bilo veoma važno da prisustvujem komemoraciji i odam poštovanje žrtvama", rekla je Luhrmann.

Istakla je da je došla u Bosnu i Hercegovinu da pokaže da je Njemačka posvećena političkoj stabilnosti u BiH i regionu i njegovoj evropskoj budućnosti.

"Ipak, još nije vrijeme za kandidatski status BiH, dok se ne provedu reforme", rekla je Luhrmann, te dodala da je napravljeno puno koraka unazad i da zemlja prolazi kroz najveću krizu još od 1995. godine.

"Secesionistička politika entiteta Republika Srpska je neprihvatljiva", smatra Lugrmann.

Istakla je da je Njemačka u tom smislu već poslala jasan signal time što je Vlada suspendovala četiri finansijska projekta vrijedna više od 100 miliona eura, odnosno obnovu hidroelektrane u Trebinju, gradnju vjetroparka u istočnoj Hercegovini te sistem prečišćavanja otpadnih voda u Bosanskoj Gradišci.

"Razgovaramo sa zemljama u EU da se prošire sankcije", rekla je ministrica.

Ona smatra da je nedavno usvojena rezolucija Bundestaga o Bosni i Hercegovini potvrda da je BiH visoko na ljestvici prioriteta Vlade Njemačke.

Sastanku u njemačkoj ambasadi prisustvovala je i ambasadorica Margret Uebber koja je za Klix.ba kazala da Njemačka insistira na usvajanju paketa o integritetu izbornog procesa, koji bi spriječio izborne malverzacije.

Također, prokomentarisala je mogućnost da neko od političkih aktera pokuša blokirati implementaciju izbora i potencijalni odgovor Njemačke..

"Teško je unaprijed predvidjeti političe poteze, reakcija će zavisiti od toga šta će se desiti", rekla je Uebber.