Nove mjere
258

Njemačka proglasila BiH visokorizičnom zemljom zbog širenja koronavirusa

V. K.
Njemačka proširila listu za nekoliko zemalja (Ilustracija:Shutterstock)
Njemačka proširila listu za nekoliko zemalja (Ilustracija:Shutterstock)
Njemački Institut Robert Koch objavio je nove podatke o zemljama koje se označavaju visokorizičnim područjima s obzirom na rasprostranjenost i širenje koronavirusa.

Između ostalog, Institut Robert Koch je saopćio kako su informacije o proglašenju visokorizičnih područja donesene u skladu s preporukama Ministarstva vanjskih poslova Njemačke, a koje se odnose na proširenje liste visokorizičnih zemalja.

U skladu s novim pravilima koja su na snagu stupila 12. septembra, na listu područja visokog rizika, kada je riječ o širenju koronavirusa, smješteni su Bosna i Hercegovina, Norveška, Grenada i Nikaragva.

S druge strane, područja koja se više ne smatraju područjem visokog rizika su Argentina, Bolivija, Ekvador, Grčka (regije Krit i Južni Egej), Francuska (regije Korzika i Oksitanija), Namibija, Oman, Paragvaj i Peru.

U skladu s uvrštavanjem novih država na listu visokorizični područja, Institut Robert Koch je ponovo naglasio pravila za ulazak u Njemačku, koja se tiču osoba koje su boravile u jednom od visokorizičnih područja.

Osobe koje dolaze iz Bosne i Hercegovine u Njemačku će tako morati poštovati određena pravila koja se odnose na obavezu registracije koju provjerava prijevoznik, a po potrebi i njemačka policija.

"Putnici koji su prethodno boravili u zoni visokog rizika moraju sa sobom ponijeti test, vakcinaciju ili potvrdu o oporavku od koronavirusa", navodi se.

Ljudi koji su boravili na rizičnim područjima također moraju nakon dolaska u Njemačku otići u izolaciju na 10 dana.

"Karantin se može prekinuti ukoliko se putem portala za ulazak u Njemačku podnese jedan od tri dokaza kojima osoba potvrđuje da trenutno ne boluje od koronavirusa, da se oporavila od korone ili da je vakcinisana protiv koronavirusa", navodi se.