Oštre poruke
331

Njemačka predlaže ekonomsku izolaciju RS-a, žele preraspodjelu EU fondova za BiH

V. K.
Šefica njemačke diplomatije Annalena Baerbock (Foto: EPA-EFE)
Šefica njemačke diplomatije Annalena Baerbock (Foto: EPA-EFE)
Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Njemačke Christofer Burger govorio je o planovima njemačke diplomatije i ministrice Annalene Baerbock kada je riječ o eventualnom uvođenju sankcija za Milorada Dodika i vlasti u RS-u zbog secesionističkih aktivnosti.
Na konferenciji za medije Ministarstva vanjskih poslova novinari su pitali Burgera o tome šta se konkretno razmatra kada se govori o tome da Milorad Dodik mora platiti cijenu za secesionističke aktivnosti.

"Annalena Baerbock je nakon sastanka u ponedjeljak rekla da EU mora poslati jasan signal protiv pokušaja secesije te da se osigura da destruktivna politika Dodika i RS-a ne prođe bez posljedica. Ona predstavlja oštar i opasan napad na jedinstvo BiH i na Dejton. Zato nam je jasno da mi nećemo sarađivati s entitetom koji aktivno radi na uništenju BiH, a radimo i na nivou Evropske unije kako bismo preraspodijelili sredstva projekata koja su namijenjena Bosni i Hercegovini", naveli su iz Ministarstva vanjskih poslova Njemačke.

Također, glasnogovornik Burger je naglasio kako se unutar Evropske unije razmatraju i mjere protiv pojedinaca koji dovode u pitanje teritorijalni integritet BiH.

"U bliskom smo kontaktu s partnerima u EU, ali i sa Sjedinjenim Američkim Državama i Velikom Britanijom. To su teme o kojima se sada vode rasprave kako bi se stavio jasan znak 'Stop' na takve neprihvatljive secesionističke tendencije. Naravno, kada će se donijeti takve odluke ne ovisi samo o Saveznoj vladi Njemačke, već se tiče i koordinacije s evropskim partnerima", izjavio je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Njemačke Christofer Burger.

O mogućim ekonomskim sankcijama i o tome šta bi one mogle podrazumijevati govorio je i visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, koji je naglasio kako sankcije nisu jedini instrument djelovanja.

"Zamislivo je i da se uslovi svaka uplata koja stiže u BiH ili u neku od njenih institucija", kaže Schmidt.

Podsjetimo, bivši ministar vanjskih poslova Njemačke Heiko Maas prvi je nametnuo priču o uvođenju svojevrsnih ekonomskih sankcija RS-u. U nedavnom intervjuu za Klix.ba Maas je izjavio kako Njemačka ne može sjediti skrštenih ruku dok vlasti u RS-u provode secesionističke aktivnosti.

"Njemačka pruža najveću bilateralnu podršku Bosni i Hercegovini. No, sasvim je jasno: mi niti možemo niti hoćemo usmjeravati novac njemačkih poreskih obveznika u entitet koji aktivno radi na uništavanju Bosne i Hercegovine kao države. A razmislit ćemo i o pojedinačnim mjerama protiv onih koji dovode u pitanje teritorijalni integritet ove zemlje", pojasnio je tada Maas.