ASB
0

Njemačka organizacija koja je pomagala povratnicima planira nove projekte u Goraždu

Piše: E. A.
Menadžer njemačke nevladine organizacije ASB Ulrich Bauch tokom razgovora sa gradonačelnikom Goražda Muhamedom Ramovićem u ovom gradu najavio je nastavak saradnje na realizaciji novih projekata koje ASB-a planira na ovom području.

Naime, ASB je u Goraždu, ali i općinama Pale i Foča u FBIH do danas realizirao brojne značajne projekte izgradnje i rekonstrukcije stambenih jedinica za povratnike, te projekte samoodrživog povratka. Samo na području Goražda implementiran je projekat izgradnje 74 stambene jedinice za povratnike, kao i inkluzivna socio-ekonomska podrška u lokalnim zajednicama u BiH, kao i ''Socio-ekonomsko osnaživanje žrtava mina i njihovih porodica kroz poslovnu obuku i stvaranje mogućnosti za zapošljavanje''.

Osim toga, ASB je omogućio direktnu socio-ekonomsku pomoć izuzetno ugroženim porodicama ne samo u Goraždu već i općinama Gornji Vakuf, Uskoplje, Foča u FBIH i Pale u FBIH.

"Razgovarali smo o realizaciji novih projekata koji će se sprovesti posredstvom ljudi u BiH koji rade u kancelariji ASB-a. Mi imamo svoje urede u 33 zemlje svijeta gdje realizujemo svoje projekte", izjavio je Ulrich Bauch, menadžer ASB-a.

On je potvrdio da Goražde ima prioritet, još od vremena kada su ovaj grad zadesile poplave. S druge strane upravo je u toku realizacija jednog od brojnih projekata koje implementira ASB.

"Trenuto realizujemo projekat obnove sedam kuća porodicama čiji su stambeni objekti potpuno uigroženi poplavama i klizištima. Dobra saradnja se nastavlja i sretni smo da imamo ovakvu organizaciju u BiH i da je Goražde prioritet prilikom realizacije njihovih projekata", poručio je ovom prilikom gradonačelnik Muhamed Ramović.