|

Dvadeset porodica u Goraždu dobit će krov nad glavom

Dvadeset porodica u Goraždu dobit će krov nad glavom
29
F
FENA
22.5.2019. u 07:26
4
komentara
29

dijeljenja
Dvadeset porodica u Goraždu dobit će krov nad glavom Foto: D. S./Klix.ba
Dvadeset porodica povratnika i raseljenih osoba u Goraždu riješit će stambeno pitanje useljavanjem u novu zgradu izgrađenu u sklopu Državnog projekta stambenog zbrinjavanja (DPSZ) Regionalnog stambenog programa (RSP) u Bosni i Hercegovini.
Svečanost povodom dodjele ključeva i useljenja u novu zgradu, koja je izgrađena sredstvima RSP-a, bit će upriličena danas ispred te zgrade u Goraždu.

U sklopu Regionalnog stambenog programa u BiH planirana je izgradnja/obnova ukupno 3.202 stambene jedinice za izbjeglice i raseljene osobe, od čega 2.260 porodičnih kuća i 52 višestambene zgrade sa 942 stana namijenjena za stambeno zbrinjavanje po modelu neprofitnog socijalnog stanovanja.

S novoizgrađenom zgradom u Goraždu, do sada je izgrađeno i useljeno devet zgrada sa ukupno 221 stanom, te obnovljeno/izgrađeno 637 porodičnih kuća. Do kraja 2019. planirana je obnova i izgradnja još 740 stambenih jedinica, od čega 543 porodičnih kuća i 197 stanova.

Ukupna vrijednost Regionalnog stambenog programa je oko 1,2 milijarde KM, od čega se više od 200 miliona odnosi na projekte u BiH.

"To bi bilo neizvodivo bez podrške međunarodne zajednice, prije svih, Evropske unije, kao najvećeg donatora sa učešćem od oko 450 miliona KM, te Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Norveške, Italije, Švicarske, Danske, Turske i drugih zemalja donatora. Podršku programu daju Visoki komesarijat Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR), Organizacija za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) i Razvojna banka Vijeća Evrope (CEB) - navodi se u saopćenju iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Bosna i Hercegovine je za vodeću instituciju državnog projekta stambenog zbrinjavanja imenovala Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, a implementaciju potprojekata povjerila je Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica, Republičkom sekretarijatu za raseljena lica i migracije RS, te Odjelu za izbjeglice, raseljene osobe i stambena pitanja Vlade Brčko Distrikta BiH.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...