Vijeće ministara
9

Njemačka donira 19 miliona eura za okoliš, a Kina manje od 2 miliona za vojsku

Klix.ba
na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH donesena su dva zaključka u vezi dviej donacije iz Njemačke i Kine.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva finansija i trezora, utvrdilo je Prijedlog osnova za zaključivanje Nota sporazuma o finansijskoj saradnji između Vijeća ministara BiH i Vlade Savezne Republike Njemačke kojim se Bosni i Hercegovini na raspolaganje daje dotacija u iznosu oko 19 miliona eura.

Sredstva su namijenjena za dodatne mjere zaštite okoliša u energetskom sektoru, u iznosu 5,5 miliona eura te odvođenje i pročišćavanje otpadnih voda u Zenici i prateće mjere uz ovaj projekt, u iznosu 13,5 miliona eura.

Prijedlog osnova bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za potpisnika Sporazuma predložen je ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak.

Vojna pomoć Kine od 2,66 miliona KM Ministarstvu odbrane BiH

Vijeće ministara je utvrdilo Prijedlog osnova za pokretanje postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine i Ministarstva narodne odbrane Narodne Republike Kine o vojnoj pomoći Bosni i Hercegovini od oko 2,66 miliona KM (oko 1,36 miliona eura).

Potpisivanjem ovog sporazuma unapređuje se odbrambena saradnja sa Narodnom Republikom Kinom i doprinosi modernizaciji i operativnosti Oružanih snaga BiH.

Ministarstvo odbrane će dostaviti Prijedlog osnova Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, uz prijedlog da se za bh. potpisnika odredi ministrica odbrane Marina Pendeš.