Susret u Banjoj Luci
48

Njemačka ambasadorica danas se sastaje s grupom "Pravda za Davida"

M. N.
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Ambasadorica Njemačke u BiH Christiane Hohmann danas će se u Banjoj Luci sastati sa članovima grupe "Pravda za Davida" koji već 462 dana mirnim okupljanjima pozivaju vlasti da riješe slučaj ubistva mladića Davida Dragičevića.

Grupa je dobila zvaničan poziv tokom prošle sedmice. U zajedničkom saopćenju ambasada SAD-a, Velike Britanije i Njemačke, koje je potpisala i aktuelna ambasadorica, apelovano je na vlasti u RS-u da se ne udaljavaju od demokratskih normi i evropskih standarda, a da mirne proteste poput onih koje je organizovao pokret Pravda za Davida ne bi trebalo smatrati sigurnosnom prijetnjom.

Oca ubijenog mladića ranije su primili brojni međunarodni zvaničnici i ambasadori, a svi su pozvali pravosuđe da uradi svoj posao u skladu sa zakonima.

Istraga za ubistvo Davida Dragičevića "stoji u mjestu", a suđenje ranije optuženim kriminalističkim tehničarima Policijske uprave Banja Luka Zoranu Bošnjaku i Mikici Marijancu zbog krivičnog djela sprečavanja dokazivanja u istrazi ubistva Dragičevića, još nije počelo.

David Dragićević je nestao u noći sa 17. na 18. mart 2018. godine, a njegovo tijelo je pronađeno u potoku Crkvena 24. marta.