BiH
0

Njemačka ambasada pomaže povratnike u Kozluku

FENA
Ambasador Schmidt na traktoru
Ambasador Schmidt na traktoru
Ambasador SR Njemačke u BiH Joachim Schmidt pomogao je povratnicima u Kozluku, odobrivši značajna sredstva za kupovinu traktora koji će ubuduće biti na usluzi Kozlučanima i obavljati višestruke funkcije.

"Uvijek ima više projekata nego finansija i važno je da pažljivo izaberemo projekte koji će dobiti naša skromna sredstva. Odlučili smo se odobriti sredstva za nabavku traktora, jer nas je Fadil Banjanović uvjerio da je to dobar projekt za sve građane Kozluka", rekao je jučer ambasador Schmidt prilikom posjete Kozluku.

On je naveo kako međunarodna zajednica sve manje ulaže u lokalne zajednice, ali da dobri projekti uvijek imaju šansu da budu odobreni.

Predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Kozluk Fadil Banjanović kazao je kako ova pomoć Njemačke ambasade treba da bude primjer našoj vladi kako se ulaže u povratak.

"Vrijeme je da se više pozabavimo povratnicima, te uz kvalitetne projekte probamo osigurati povratnicima bar minimum onoga što zaslužuju", istakao je Banjanović, izrazivši optimizam da će i u narednom periodu Njemačka ambasada i Fond za povratak u BiH podržavati projekte povratka.

Skupu u Kozluku je prisustvovao i direktor Fonda za povratak u BiH Mlađen Božović, kazavši da će od 38 miliona KM, koliko je budžetom predviđeno za izbjegla i raseljena lica, značajan dio novca bit uložen i u zvorničku regiju, a prioritet je stambeno zbrinjavanje povratnika.