Narodna skupština RS
0

Za Bošnjake - povratnike 150.000 KM

SRNA
Narodna skupština RS (Foto: SRNA)
Narodna skupština RS (Foto: SRNA)
Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica Republlike Srpske (RS) obezbijediće ove godine za povratnike Bošnjake u opštini Osmaci, oko 150.000 KM po raznim osnovama.

On je nakon razgovora sa rukovodstvom opštine Osmaci rekao da je na području ove opštine i dalje prisutan problem održivog povratka i da bi na ovom prostoru trebalo završiti još desetak povratničkih kuća.

"Opština Osmaci je isključivo poljoprivredni kraj, a povratnicima nedostaju razne mašine, stočni fond i slične stvari", rekao je Omer Branković novinarima.

On je naglasio da će nastojati da Vlada RS, resorno ministarstvo i Fond za povratak BiH u ovoj godini obezbijede što veća sredstva za rješavanje ovih problema. 

Branković je posjetio i povratničku porodicu Nazime Karić, gdje se nedavno dogodila eksplozija od koje je raznesen sprat kuće. 

"Ne bih prejudicirao šta se desilo, jer nemam izvještaj, ali je sprat kuće raznesen, a resorno ministarstvo je reagovalo da se radovi na obnovi kuće što prije završe", istakao je Branković. 

Predsjednik Sklupštine opštine Osmaci Mehmedalija Imširović rekao je da je potrebna veća pomoć u zapošljavanju, koja se ogleda u potrebnoj mehanizaciji, obnovi stočnog fonda i drugih sredstava za održivi povratak. 
Ističući zadovoljstvo sredstvima koja su od resornog ministarstva do sada pristizala opštini Osmaci, Imširović je izarzio očekivanja da će oko 12.000 KM, koje je obećalo Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica RS, biti uskoro operativna kako bi se nastavili radovi u čitaonici u naselju Hajvazi.