{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Njemačka ambasada donirala 35.000 eura Vijeću za štampu

S
13.4.2011. u 15:29
0
2
Njemačka ambasada donirala 35.000 eura Vijeću za štampu
0
Ambasador Njemačke u BiH Joachim Schmidt i izvršni direktor Vijeća za štampu u BiH Ljiljana Zurovac danas su u Sarajevu potpisali ugovor kojim je njemačka Ambasada donirala 35.000 eura za podršku radu ovom samoregulatornom tijelu za štampane i online medije u BiH.
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com

Prema riječima ambasadora Schmidta, cilj ove pomoći jeste da se posredstvom rada Vijeća za štampu podrži približavanje BiH EU, te da se naglasi važnost medija u demokratskim društvima.

Schmidt je istakao važnost slobodnog izvještavanja kako bi ljudi stekli pravu sliku o nečemu, kao i važnost mirne razmjene mišljenja, bez čega, dodao je, nema stabilnog demokratskog društva.

Navodeći da njemačka vlada finansijski podržava rad njihovog regulatornog tijela za štampu Schmidt je izrazio nadu da će i politički establišment u BiH ubijediti da podrži rad Vijeća za štampu.

Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com

Ljiljana Zurovac je precizirala da će doniranim novcem biti unaprijeđene važne aktivnosti Vijeća za štampu BiH, među kojima su međunarodno certifikovanje Vijeća i treninga koje on provodi, te uspostavljanje interaktivnog elektronskog treninga na novom web-portalu Vijeća za štampu.

"Finansijska podrška bit će iskorištena za nastavak Škole medijske etike za studente studija novinarstva četiri univeziteta u BiH, te provođenje edukacionog programa za studente završnih godina pravnih fakulteta", dodala je Ljiljana Zurovac.

Govoreći o aktivnostima Vijeća za štampu BiH, ona je najavila da će do kraja juna kodeksu za štampu biti pridodat i kodeks za online medije, koji do sada imaju samo tri zemlje u Evropi.

Ovo je četvrta godina zaredom kako Ambasada Njemačke pomaže rad Vijeća za štampu BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: