{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Samo tri bh. portala pod okriljem Vijeća za štampu BiH

S
15.4.2011. u 12:36
0
2
Samo tri bh. portala pod okriljem Vijeća za štampu BiH
0
Samo tri bh. portala pod okriljem Vijeća za štampu BiH
Foto: SRNA
Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH razmatrala je danas u Banjoj Luci žalbe građana pristigle u Vijeće za štampu u BiH u posljednjih mjesec dana, a razmatrana je i dopuna Kodeksa za štampu BiH odredbama koje se odnose na online medije.
"Online mediji postaju sve priznatiji i profesionalniji, a od 2010. godine i oni potpadaju pod 'kišobran' Vijeća za štampu BiH koji je sada samoregulaciono tijelo za štampane i online medije", rekla je za Srnu izvršna direktorica Vijeća za štampu BiH Ljiljana Zurovac.

Ona je istakla da ovaj kodeks za online medije neće imati neke drastične promjene, jer etika izvještavanja je za sve medije ista, ali u skladu sa specifičnostima online izvještavanja treba raditi dopunu, pogotovo kada je riječ o žalbama i slanju žalbi za neprofesionalno izvještavanje.

"Online mediji najprije moraju potpisati da slijede Kodeks za štampu i moraju pokazati da su profesionalni, a ne mediji neke političke stranke ili slično", precizirala je Zurovac.

Prema njenim riječima, komentari kod online izvještavanja moraju striktno biti izdvojeni iz redovnog sadržaja, isto kao i za printane medije.

Zurovac je istakla da je Vijeće za štampu BiH od svih ostalih kolega u Alijansi nezavisnih vijeća za štampu Evrope četvrto po redu koje radi reviziju Kodeksa za štampu.

Ona je istakla da Vijeće za štampu BiH već ima tri člana iz online portala, a to su Sarajevo-x.com, Dnevnik.ba i 24sata.info.

Zurovac je navela da što se tiče redovnog posla razmatranja žalbi Vijeće za štampu BiH danas razmatra osam žalbi koje su pristigle u toku ovog mjeseca, a koje se nisu uspjele riješiti medijacijom, odnosno objavom reagovanja.

"Dvije žalbe koje ćemo danas razmatrati pristigle su iz organizacija koje se bore za prava žena", navela je Zurovac.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: