Glas iz Berlina
44

Njemačka ambasada: Dodikova politika ima posljedice i najviše šteti ljudima u RS-u

D. Be.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Iz Ambasade Njemačke u BiH za Klix.ba su poručili da su izjave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika protiv visokog predstavnika Christiana Schmidta potpuno neprihvatljive.

Na pitanje kako komentarišu ranije najave Milorada Dodika da će policija RS-a uhapsiti i protjerati Schmidta, iz ambasade Njemačke kažu da bi izdavanje takve naredbe bilo nezakonito i predstavljalo bi kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Dejtonski sporazum već skoro tri desetljeća daje značajan doprinos tome da se održi mir u Bosni i Hercegovini. Očuvanje ovog mirovnog poretka je glavna dužnost visokog predstavnika. U tome on ima punu podršku Njemačke vlade."

Dalje su naveli kako je specijalni izaslanik Vlade Savezne Republike Njemačke za zemlje Zapadnog Balkana, Manuel Sarrazin, prije nekoliko dana boravio u Bosni i Hercegovini i još jednom je ovaj stav vrlo jasno prenio gospodinu Dodiku.

Ističu da nastavak secesionističke politike predsjednika Republike Srpske najviše šteti ljudima koji ovdje žive.

"Ta politika ima posljedice. Njemačka vlada je prije nekoliko sedmica odlučila da dopusti da isteknu četiri infrastrukturna projekta i da na taj način navedeni projekti budu sukcesivno okončani. Evropske komisija je, također, već otkazala finansijske pomoći."