Potvrdio ambasador
392

Nizozemska direktno najavila posljedice za RS: Smanjenje pomoći, ali i drugi koraci

M. G.
Waltmans sa Schmidtom (Foto: OHR)
Waltmans sa Schmidtom (Foto: OHR)
Sve više evropskih zemalja zauzima jasan stav povodom sankcionisanja postupaka koji posljednjih mjeseci dolaze iz bh. entiteta Republika Srpska, a odnose se na secesionističku politiku koju predvodi lider SNSD-a Milorad Dodik.
Nakon što su mnoge države EU, poput Njemačke, Belgije i Luksemburga, Češke Republike, Španije i skandinavskih zemalja jasno dale do znanja Dodiku i ostaloj ekipi da razmatraju sankcije zbog destruktivne i destabilizacijske politike, njima se pridružila još jedna zemlja.
Ambasador Kraljevine Nizozemske u Bosni i Hercegovini Jan Waltmans napisao je na svom Twitter profilu da "razmatraju korake" za sankcionisanje vlasti u RS-u.

"Neustavni koraci Republike Srpske, blokada državnih institucija i izostanak reformi imat će posljedice. Naprimjer, može se očekivati smanjenje EU i međunarodne pomoći. Razmatrani su i drugi koraci. Građani BiH zaslužuju zdravu politiku i funkcionalne institucije", napisao je Waltmans na Twitteru.

Podsjetimo, do sada je najglasnija u optužbama prema vlastima u RS-u bila ministrica vanjskih poslova Njemačke Annalena Baerbock, koja je od preuzimanja dužnosti šefice njemačke diplomatije nekoliko puta naglašavala kako Njemačka, ali i sve ostale evropske države trebaju reagovati povodom Dodikovih najava o povlačenju RS-a iz institucija države.

Prema mišljenju mnogih političkih analitičara, realno je očekivati da će ove, ali sigurno i još neke zemlje EU pojedinačno uvesti sankcije lideru SNSD-a i njegovim saradnicima s obzirom na to da je zbog veta koji je najavila Mađarska nemoguće uvesti sankcije na nivou čitave EU.

Također, Sjedinjene Američke Države su već proširile sankcije Dodiku i saradnicima, poput njegovog savjetnika Milana Tegeltije, ali i prorežimske televizije ATV iz Banje Luke. U narednim danima očekuje se i proširenje ovih sankcija.