BiH
36

Nivo zagađujućih čestica u Sarajevu neznatno smanjen, kiša i vjetar donijet će čišći zrak

Piše: A. B.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZBiH), nivo zagađujućih čestica u zraku jutros je neznatno smanjen u odnosu na jučerašnja mjerenja u 19 sati. Tako je koncentracija štetnih čestica PM10 jutros najveća na mjernoj stanici na Bjelavama i iznosi 594 mikrograma po metru kubnom.

Visoke vrijednosti zabilježene su na mjernoj stanici na Vijećnici te tako PM10 iznosi 367 mikrograma po metru kubnom, na Otoci 315, a na Ilidži (mobilna stanica) 436 mikrograma po metru kubnom.

Ako je suditi prema podacima koji su objavljeni sinoć u 19 sati, zabilježen je pad količine zagađujućih čestica. U prilog tome idu i današnje vremenske prilike, a prema podacima FHMZBiH, danas će u Bosni prije podne preovladavati pretežno oblačno vrijeme s kišom, a u višim područjima sa susnježicom i snijegom.

Smanjenju nivoa štetnih čestica u zraku trebalo bi doprinijeti i strujanje vjetra, a dnevne temperature danas će se kretati od 2 do 7 stepeni.

U Sarajevu će biti uglavnom pretežno oblačno vrijeme. Tokom poslijepodneva se očekuje djelimično razvedravanje. Prije podne će biti kiše, a u višim dijelovima grada je moguća susnježica. Dnevna temperatura će biti oko 4 stepena.

Podsjećamo da je do jučer na području Kantona Sarajevo na snazi bio sistem par-nepar kada je riječ o saobraćaju, što je značilo da jedan dan mogu saobraćati automobili čiji je posljednji registarski broj paran, a drugi dan oni čiji je posljednji broj registarskih oznaka neparan.

Tu odluku jučer je ukinula Vlada Kantona Sarajevo na osnovu podataka Zavoda za javno zdravstvo i kantonalnog ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša te smo iz epizode Uzbuna, prešli u epizodu Upozorenje.

Saobraćaj u glavnom gradu Bosne i Hercegovine jutros je gust te su na ulicama zabilježene veće gužve u odnosu na jučer, a tome u prilog idu i božićni blagdani koji su iza nas. Nivo zagađujućih materija u posljednjih nekoliko dana na području KS je bio alarmantan te je i ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS donijelo odluku o skraćivanju nastave.